България поиска обща позиция на Европейския съюз за ваксинацията с

...
България поиска обща позиция на Европейския съюз за ваксинацията с
Коментари Харесай

Страните в ЕС трябва да изработят собствен подход при прилагането на Астра Зенека

България изиска обща позиция на Европейския съюз за имунизацията с " Астра Зенека ". Европейската организация по медикаментите обаче разгласи, че обособените страни би трябвало да изработят личен метод към английската ваксина.

В България медицинските управляващи предлагат дами под 60 години да не бъдат имунизирани с препарата, а за тези с нараснал риск от тромбози в тази възрастова група - да се предлага различна ваксина.

По данни на Европейската организация по медикаментите, при имунизирани с " Астра Зенека " над 25 милиона европейци, нежелани реакции, свързани с тромбози, са засечени при 88 случая.

" ЕМА удостоверява, че като цяло съотношението изгода риск е позитивно и имунизацията може да бъде прилагана. Но все още намира допустима връзка с използването на имунизацията и тези извънредно редки нежелани лекарствени реакции ", съобщи Богдан Кирилов, Агенция по медикаментите.

Затова и в България при дами под 60 години с предпоставки към тромбози, се вкарват ограничавания:

" Всеки един доктор в страната знае какви са рисковите фактори за тромбоза и затова в осведоменото единодушие и диалогът с пациента би трябвало да предлага друга ваксина ", съобщи министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов.

За дамите под 60 години, при които няма такива рискови фактори, потреблението на английската ваксина е възможно, само че би трябвало да се следи за следните признаци:

" Задух, болежка в гърдите, отичане на долни крака, продължителна болежка в корема, главоболие или размазано виждане. Затова е извънредно значимо лице, на което е сложена ваксина, има такива признаци да се съветва с мед. експерт и да бъдат подхванати оптимално бързи дейности ", изясни Богдан Кирилов.

Редица европейски страни към този момент също взеха решения за разнообразни ограничавания при използването на препарата. В Норвегия и Дания е напълно неразрешен, а в Испания - е възможно да се употребява единствено за хора над 60 години.



В Италия и Германия се предлага да се ограничи използването й при хора под 60 години, във Франция под 55 години, а във Англия - под 30 години.

" Полезно е да кажем и какво не предлагаме. Не предлагаме да се стопира всякаква имунизация, за който и да е обособен човек, в която и да е възрастова група. Препоръчваме една ваксина пред друга за избрана възраст, само че поради оптималната нерешителност, а не тъй като имаме съществени опасения за сигурността ", съобщи Уей Шен Лим - Обединен комитет по имунизация и имунизация.

От Европейската организация по медикаментите прецизираха, че страните би трябвало да изберат метода си към имунизацията с " Астра Зенека " според от равнищата на заболеваемост и съществуването на различни ваксини.

В България заболеваемостта в последните две седмици е спаднала със 7 %. От общо 13890 сложени в последното денонощие ваксини пък, 1560 са " Астра Зенека ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР