България отбелязва 135 години от Съединението на Източна Румелия и

...
България отбелязва 135 години от Съединението на Източна Румелия и
Коментари Харесай

Честваме 135 години от Съединението


България отбелязва 135 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България. По традицията акцентът и кулминационната точка на честванията ще е в Пловдив. Тази вечер тържествена зяра-проверка ще стартира от 20.30 часа пред паметника на Съединението в града. На празника ще участва президентът Румен Радев.

Начало на тържествените прояви поставя утринен признателен молебен в катедралния храм „ Св. Богородица “, отслужен от митрополит Николай.

Венци и цветя на благодарност ще бъдат положени на паметника на Захарий Стоянов в Дондуковата градина и на паметната плоча на майор Райчо Николов.

Вечерта пред Военния клуб Комитет “Родолюбие” ще показа част от събитията от 6 септември 1885 година - завземането на конака иарестуването на военачалник губернатора Гаврил Кръстевич. Ще прозвучи и Възванието на Българския скришен централен революционен комитет, с което се афишира, че Румелийското държавно управление е свалено и е провъзгласено Съединението на България.

Тържества във връзка 135-та годишнина от Съединението на България ще има през днешния ден и в пловдивските села Брестовица и Първенец, а посетител на събитията ще бъде президентът Румен Радев.

В Брестовица президентът Румен Радев ще открие барелеф на Васил Левски във Влаховата къща, където е било едно от скривалищата на Дякона. След това президентът ще се включи в честваниятав Първенец, където е замислена и планувана идеята на Съединението.

По-късно президентът и кметът на община „ Родопи “ Павел Михайлов ще поднесат цветя пред паметната плоча на мястото, където е взето решението за Съединението и ще се включат в тържествено шествие по случай събитието. Участие в него ще вземат и представители на комитет „ Родолюбие “, които пред читалището в центъра на Първенец ще създадат възстановка на събитията от 1885 година.

Тази вечер от 19 часа ще потегли „ Национален поход за Съединение “

Предитържествената заря-проверка ще се състоии “Национален поход за Съединение”, в който се чака да се включат родолюбиви българи от цялата страна. Целта - да се покаже, че макар раздялите, обществото е способно да се сплотява към националните дела, прецизират уредниците му.

Шествието ще потегли от площад „ Централен “ и ще премине през бул. „ Цар Борис III Обединител “, моста на Панаира, бул. „ България “ и по бул. „ Руски “ до бул. „ Шести септември “. По целия маршрут участниците ще носят 50 метров народен байрак, направен особено за събитието.

От 18 часа до среднощ по отношение на тържествените прояви в Пловдив ще бъде спряно придвижването по бул. „ Шести септември” в сектора откръстовищетосбул. „ Руски” до кръстовището с бул. „ Цар Борис III Обединител”.

Гражданите ще бъдат допускани до площада от 18:30 часа през три контролно-пропускателни пункта. Няма да се позволяват хора, носещи рискови предмети и такива в нетрезво положение.

От 16 до 22 часа се не разрешава потреблението на дронове в зоната тържественото честване.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР