България остава на срамното последно място по брой на трансплантациите

...
България остава на срамното последно място по брой на трансплантациите
Коментари Харесай

Защо България е на последно място в ЕС по брой на трансплантации на органи?

България остава на срамното последно място по брой на трансплантациите в целия Европейски съюз. Въпреки, че през последните години се следи известно нарастване на хората, които са склонни да дарят органите на своите умряли близки, статистиката към момента остава прекомерно неподходяща за нас, а стотици хора чакат да получат вяра за избавление на живота им. 

Според кардиохирурга доктор Йордан Македонски една от главните аргументи за отрицателните данни е неприятната лошата осведоменост на обществото у нас и не изключително положителната организация, изключително в дребните провинциални лечебни заведения.

„ Няма подготвеност пациентите, които биха могли да станат донори, да бъдат поддържани и да бъде говорено с околните. Те мъчно се съгласяват “.

Той добави пред „ Bulgaria ON AIR “, че съществува протокол , в който е разказан цялостната информация за пациентите, които чакат трансплантация на сърце. Според него първо се приготвя донорът, потвърждава се мозъчната гибел , преценява се дали той ще бъде доведен в болничното заведение, където ще бъде осъществена трансплантацията или лекарите би трябвало да пътуват до различен град, с цел да вземат органите

„ В цялата обстановка са въвлечени по три екипа лекари, които да дойдат на място, и настрана лекарите, които поддържат донора и системите. Подготвени сме с инсталация, имаме фрагменти, които да извършат интервенциите “.

Д-р Македонски подсети, че няма по какъв начин да се стигне до донорска обстановка , в случай че околните на умрелия пациент не са дали единодушието си за това, което сега е и главната спънка за доста трансплантации. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР