България оказва хуманитарна и военно-техническа помощ на Украйна, в рамките

...
България оказва хуманитарна и военно-техническа помощ на Украйна, в рамките
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: България оказва хуманитарна и военно-техническа помощ на Украйна

„ България оказва филантропична и военно-техническа помощ на Украйна, в границите на решението на българското Народно заседание от 4 май 2022 година “. Това сподели министърът на защитата Димитър Стоянов в изявлението си по време на съвещанието на Контактната група за оказване на отбранителна помощ за Украйна, което се организира през днешния ден в американската база „ Рамщайн “.

Пред участниците в съвещанието министър Стоянов осведоми, че България дава медицински пакети и образование във военни образователни заведения на украински военнослужещи.

В срещата на Контактната група участваха още началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на защитата Теодора Генчовска.
БГНЕС напомня, че от документално изказване, оповестено от държавния секретар Антъни Блинкен, който по-рано дойде на необявено посещаване в Киев, стана ясно, че Съединени американски щати дават 2,2 милиарда $ на България и 17 други страни, изложени на риск от съветска експанзия.
В изказването се отбелязва, че Блинкен е уведомил украинския президент Володимир Зеленски за спомагателен пакет военна помощ за Киев на стойност 675 млн. $, който " включва спомагателни оръжия, муниции и съоръжение от запасите на Министерството на защитата на Съединени американски щати ".

" Освен това през днешния ден уведомяваме Конгреса за желанието си да отпуснем още 2,2 милиарда $ дълготрайно задгранично военно финансиране за подсилване на сигурността на Украйна и нейните 18 съседи, в това число доста от нашите съдружници в НАТО, както и други районни сътрудници в региона на сигурността, които са евентуално изложени на риск от бъдеща съветска експанзия ", твърди ръководителят на американската дипломация.

Сред 18-те страни са България, Румъния, Гърция, Северна Македония, Молдова, Грузия, Полша, Чехия, Литва, Латвия, Естония. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР