България няма участва в съвместната европейска доставка на снаряди за

...
България няма участва в съвместната европейска доставка на снаряди за
Коментари Харесай

Радев: Даваме снаряди на другите, на Украйна - не! Но не можем да контролираме

България няма взе участие в взаимната европейска доставка на снаряди за Украйна. Страната ни не е единствената, отказала да взе участие, дружно с нея са и други 9 страни-членки на Европейски Съюз. Принципът за присъединяване е непринуден и суверенно решение на всяка страна. Това сподели президентът Румен Радев пред публицисти преди Съвета на Европейския съюз в Брюксел.

 

Той посочи, че страната ни ще попълня своите ресурси и ще оказва помощ на другите държави-членки да попълнят своите ресурси. " Имаме потенциал по-голям от други 30 страни. Ако изискат от нас - ще създадем разбор и ще решим ", сподели президентът.

 

17 страни подписаха съглашение с Европейската организация за защита, България не е измежду тях, разясни Радев.

 

Той изиска да продължим да произвеждаме снаряди по натовски стандарт, само че напомни, че Народното събрание е отхвърлил това предложение.

 

На въпроса дали страната ни е замразила съветски активи - президентът сподели, че " ще се разискват параметри ", само че по тази причина би трябвало да се пита Българска народна банка.

 

" Днешният съвет е значим - тъй като генерираме значими хрумвания за европейските политики, издигащи престижа на страната ни ", сподели той.

Радев приказва и за битката с незаконната миграция у нас. Според него имаме пробив и от идната седмица Министерство на вътрешните работи стартира да усвоява европейски средства за издигане на ограда на границата. " Предложихме в България да се сътвори интернационална оперативна група за битка с интернационалния трафик. Има мощна мрежа и това се схваща от разпитите на мигрантите ", разясни Румен Радев.

 

За Шенген - Румен Радев счита, че в случай че осъществим всички стъпки, октомври ще бъдем признати, той прикани идващият парламент да работи интензивно в тази посока.

 

По тематиката Република Северна Македония - президентът уточни, че в страната " има израз на суматоха и изтощение ". Властите в РСМ би трябвало да признаят, че има българи в страната им, от епохи и че има българска история и заличаването на имената на клубовете няма да спре процесът българите да се впишат в Конституцията на РСМ, разяснява той.

На въпроса дали ще има постоянно държавно управление след изборите на 2 април Румен Радев - той сподели, че това е " голямото му предпочитание ".

В тази връзка Радев заприказва, че бъдещият парламент би трябвало да способства за европейските политики, енергетиката.

Готови сме да поемем спомагателни количества азерски газ. Страната се трансформира в деен разпределител на източници, имаме съглашение с Турция и достъп до терминали и интерконектора със Сърбия, уточни той.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР