Доброволци реновират пансиона за родители към детската онкохематология на ИСУЛ.

...
Доброволци реновират пансиона за родители към детската онкохематология на ИСУЛ.
Коментари Харесай

След 4-годишна пауза: Отварят отново пансиона за родители на онкоболни деца в ИСУЛ

Доброволци реновират пансиона за родители към детската онкохематология на ИСУЛ. Заради пандемията от COVID-19 той е затворен. Така фамилиите, които нямат близки и родственици в София, са принудени да заплащат хотел или квартира до момента в който, децата им са на лекуване в клиниката.

Повече от 6 месеца 3-годишният наследник на Катя Тошева се бори с онкохематологично заболяване. Често му се постанова да остава в профилираната клиника в ИСУЛ:

" В отделението живеем - да, тъй като другояче квартирите, нали ви споделям, тук са непостижими, от време на време и квартира сме си наемали. Притесняваме някакви родини. "

Около 20 от леглата в детската онкохематология на ИСУЛ са заети непрекъснато. Почти всички пациенти остават там с майките си и разделят едно легло.

" Някой път се получават две майки с две деца. Ако децата са по-големи, е много неловко от битова позиция и не доста добре за поддържането на високата хигиена, която е значима за нашите пациенти ", сподели доцент Боряна Аврамова - шеф на Клиниката по детска хематология и онкология, УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ ".

Съвсем скоро обстановката ще се промени, тъй като пансионът в двора на ИСУЛ, който е затворен преди 4 години поради пандемията от COVID-19 ще проработи още веднъж.

" Тук има общо 18 кревати в 6 стаи. Могат по едно и също време да остават 6 фамилии или да се вършат комбинации. Ще може родителите на по-големите деца през това време да са тук и в същото време с децата си ", сподели още доцент Боряна Аврамова.

Отварянето на пансиона за родители ще се отрази удобно на лекуването на децата.

Катя Тошева: " Ако съм тук, мога да го изкарам на открито - тук има места, където да играе. "

" Всъщност това е част от възстановителния и оздравителния развой ", сподели Ивайла Георгиева - психолог в Клиниката по детска хематология и онкология, УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ ".

Престоят на родителите ще е безвъзмезден. От ИСУЛ се надяват, че ще се намерят и донори, които да поддържат пансиона.

" Само болничното заведение не може да се оправи с такива огромни разноски. Имаме потребност както за материалната база, за поддръжката, по този начин и за възнагражденията на личния състав. Някаква специфична помощ - нямаме. Но се надяваме страната да се включи интензивно както за ремонта на клиниката, по този начин и за в допълнение подкрепяне на съществуването на този дом ", добави доцент Боряна Аврамова.

Пансионът е реновиран с дарителски средства и непринуден труд. От към месец Мартин оказва помощ за сглобяването на мебелите.

Мартин Стратиев - доброволец: " Когато детската площадка беше в окаяно положение и я направих цялата, седнах на една скамейка и гледах по какъв начин децата играят, по какъв начин се радват, по какъв начин майките са по-спокойни преди тежките процедури и това ми дава благополучие. "


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР