България няма да изпраща никакъв контингент в Украйна, български войник

...
България няма да изпраща никакъв контингент в Украйна, български войник
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Български войник няма да стъпи в Украйна

България няма да изпраща никакъв контингент в Украйна, български боец няма да стъпи там, до момента в който служебното държавно управление е на власт. Това съобщи министърът на защитата Димитър Стоянов във Велико Търново, предадеБГНЕС.

По думите на Стоянов макар известията в обществените мрежи, не върви никакъв развой на готовност, а се вършат годишни сверки, които се организират всяка една година във военните окръжия. Министърът прикани и в разгара на предизборната акция да не се вършат спекулации с тези тематики, свързани с спора в Украйна.

По отношение на производството у нас на въоръжение по натовски стандарти, Стоянов съобщи: „ Към МО е само компанията ТЕРЕМ, а тя не създава муниции с натовски стандарти, Министерство на стопанската система е принципал на военно-промишления комплекс. При визитата си в два от заводите на комисаря Бретон, беше демонстрирана способността на предприятията да създават 155- милиметрови снаряди по натовски пример. Имаме такива качества, количествата са лимитирани. Две частни компании са декларирали, че създават 155 мм снаряди. Това са частни договори, нямаме информация за покупко-продажбите ".

На журналистически въпроси създават ли се такива муниции и за кои страни се изнасят, той добави, че МО има представител в комисията към Министерство на стопанската система, която издава разрешителните за експорт и търговия с муниции, само че контрактите са частни. Той уточни, че няма информация дали тези муниции отпътуват непосредствено за Украйна или за трети страни. По думите на министъра, тази комисия издава документите за краен адресат и в нея има такава информация.

Министър Стоянов съобщи още, че няма постъпила поръчка за ремонт на тежка военна техника – бронетанкова, за Украйна.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР