България не води преговори за нов дългосрочен договор с руската

...
България не води преговори за нов дългосрочен договор с руската
Коментари Харесай

Министър Стоянов с ключови новини за Газпром

България не води договаряния за нов дълготраен контракт с съветската компания " Газпром " , заяви министърът на стопанската система Никола Стоянов, представен от БНР. По думите му страната договаря с съветския газов снабдител само за количествата по актуалното съглашение, което изтича през декември :

" Ако и от тях можем да купим количествата, които - те бяха на добра цена относително съгласно контракта, добре пристигнало. Ако не - ще се оправим и без тях ".
-->
На репортерска имитация: " В цяла Европа се пробват да се откачат от " Газпром ", служебният министър отговори:

" Ние се откачаме по този начин или другояче, договорът свършва

Завой към Русия би било, в случай че седнем да преговаряме за дълготраен контракт с тях. Договорът свършва на 31 декември. Въпросът е ще си вземем ли тези количества по контракт тази зима - да сме още по-спокойни и най-много цената ни да е по-добра. А не е нищо друго…Дългосрочен контракт би било завой ". 

Водят се договаряния за бартер на електрическа енергия против природен газ освен с Азербайджан, заяви още министърът на стопанската система. По думите му по-късно през днешния ден ще има среща с енергоемки компании по тази тематика. На въпрос до каква степен са договарянията за спомагателни количества азерски газ, Стоянов отговори:

" Силно се надявам, работим по въпроса. Имаме и други хрумвания за бартери. Отново имам през днешния ден диалози с български компании, които са с енергоемки производства, занапред там се чакат вести, само че има механически елементи, които би трябвало да бъдат изчистени ".

" Булгаргаз " афишира търгове за полутечен газ както за кратковременен, по този начин и за десетгодишен интервал, обяви изпълнителният шеф на дружеството Деница Златева. Тя и енергийният министър Росен Христов оповестиха, че стартира процедура за дълготраен контракт на полутечен природен газ.

С оповестяването на търговете за природен газ, споделя Деница Златева: " Целта ни е оптимално необятен кръг компании да вземат участие, да предложат в действителна конкурентна среда своите ценови предложения и да реализираме най-хубавите ценови нива ".

Тя добави, че с изключение на краткосрочни – за ноември и декември, и средносрочни - за идната година, ще бъдат оповестени и търгове за доставка на полутечен газ до 2034 година: " За този търг има авансово непокътнат десетгодишен потенциал на строящия се терминал в Александруполис “, уточни Златева.

Тя разяснява и за какво търговете за дълготрайни доставки се вършат от служебния кабинет в този момент: " Защото този търг, за разлика от краткосрочния и средносрочния, ще премине през няколко стадия, т.е. оценката и изборът на снабдители ще се случи през месец март 2023 година ".

Освен за полутечен газ, следва да бъдат оповестени и търгове за тръбен газ, сподели от своя страна енергийният министър Росен Христов:

" Имаме индикации от други компании, в това число и турски, които са подготвени да договарят с нас. Преговаряме също с Азербайджан за увеличение на количествата най-малко за отоплителния сезон, т.е. за още 200-300 кубични метра.

Имаме индикации, че са склонни да разискват нашето предложение, тъй че, действително, в случай че всички договаряния завършат сполучливо, ние ще осигурим двойно повече газ от този, който ни е нужен ", сподели Христов.

На въпроса означават ли тези търгове завършек на диалозите с съветската компания " Газпром "  служебният енергиен министър отговори по този начин: " Ние вратата на никого не затваряме, договарянията с " Газпром " не престават, за момента нямаме някакво развиване “.

Същевременно бе обявено, че от първи октомври свободният потенциал на българо-гръцката газова връзка ще се предлага на две платформи. Интерконекторът ще стартира работа с общ потенциал от 3 милиарда кубически метра газ годишно, като близо половината към този момент са резервирани по дълготрайни съглашения, достигащи до 25 години. Останалият разполагаем потенциал ще бъде предлаган посредством търгове на две от водещите платформи за търговия с газ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР