България не се намира в лоша позиция по отношение на

...
България не се намира в лоша позиция по отношение на
Коментари Харесай

Управителят на БНБ: България е в добра изходна позиция за членство в Еврозоната

България не се намира в неприятна позиция във връзка с присъединението към еврозоната, огромна и значима част от пътя към този момент е изминат.

Това съобщи шефът на Българска народна банка Димитър Радев. Той разяснява още положението на обществените финанси и инфлацията в подтекста на участието на страната ни във валутния съюз.

Управителят на Българска народна банка очерта няколко групи задания, които страната ни би трябвало да извърши, с цел да завършваме сполучливо процеса за участие в Еврозоната , съобщи Българска телеграфна агенция. Първата и най-важна задача е да се изпълнят номиналните критерии за конвергенция, сподели Радев и напомни, че все още България извършва критериите, свързани с обществените финансите, дълготрайните лихвени проценти, валутната непоклатимост. Припомни също, че все още единственият аршин, които не изпълняваме, е за инфлацията, за което има както външни, по този начин и вътрешни фактори.

Радев регистрира, че има добър прогрес по уговорките, поети от страната ни в предприсъединителния интервал - с ограничения в небанковия финансов бранш, ограничения против изпирането на пари, рамката по неплатежоспособност, ръководството на държавните предприятия. Той означи също, че по законодателната стратегия, която би трябвало да обезпечи законодателната рамка за работа на институциите и бизнеса в изискванията на Еврозоната, също има избран прогрес с приемането на няколко законодателни акта. Но това, което следва е доста повече, и то е обвързвано не толкоз готовността с планове на законодателни актове, а с процедурата на разглеждане и приемането им от Народното събрание, означи шефът на Българска народна банка.

Радев уточни, че планът на закон за еврото е пред завършване , планът на закон за Българска народна банка е финализиран и той ще бъде признат от УС на централната ни банка на съвещанието му на 13 април, след което ще бъде показан на Министерство на финансите за напредването му към Народното събрание. Когато приказваме за законодателната рамка, става въпрос да имаме работещ парламент и политическа воля. Ако те са налице, законодателната стратегия може да бъде изпълнена до края на идващите няколко месеца, счита Димитър Радев.

Друга група от задания, обрисувана от Радев, е обвързвана с техническата подготовка и с логистиката по процеса на присъединение към Еврозоната. Българска народна банка и комерсиалните банки ще бъдат в доста висока степен подготвени за въвеждане на еврото в границите на актуалната година, сподели той. Радев регистрира, че Българска народна банка към този момент разполага с цялостната документи за отсичането на българските евромонети и се приготвят за първите проби. Банката извършва програмата за развиване и осъвременяване на системата си от касови центрове, адаптирането на платежните системи също протича по проект в тясно съдействие в Европейската централна банка. Подготовката на комерсиалните банки също минава относително безпрепятствено, означи Радев.

Комуникационната акция у нас за участие в Еврозоната беше забавена доста съществено, сподели още шефът на Българска народна банка. Той добави, че това не е заради липса на подготвеност, а заради особеностите на политическия развой в страната през последните две години.

Отговорът за сполучливо довеждане докрай на процеса за присъединение на България към еврозоната се съдържа в една дума: " консолидация ", само че с три значими измерения – политическо, институционално и фискално, сподели още Димитър Радев. Той уточни, че политическото измерение значи работещ парламент, постоянно държавно управление с ясно дефинирани и поредно изпълнявани цели, като присъединението към еврозоната би трябвало да бъде един от тези цели.

Институционална консолидация значи промени, които да преодолеят към момента съществуващите институционални дефицити в страната и да реализират по този начин нужната институционална конвергенция. Фискална консолидация значи възобновяване на практиката от последните над 20 години на основаването и упражняването на порядъчен бюджет, сподели Димитър Радев. В кратковременен проект тя е значима, тъй като фискалната политика е главния макроикономически инструмент за преодоляване и понижаване на инфлацията. Един порядъчен постоянен бюджет, една реалистична средносрочна макроикономическа и фискална прогноза ще дадат рамката, нужна за ускорение на структурните промени, сподели още шефът на Българска народна банка.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР