България може да стане член на Организацията за cътpyдничecтвo и

...
България може да стане член на Организацията за cътpyдничecтвo и
Коментари Харесай

Новият шеф на ОИСР иска България в организацията

България може да стане член на Организацията за cътpyдничecтвo и paзвитиe (OИCP) по предложение на новия и общоприет секретар Матиас Корман, заяви Ройтерс, цитирайки осведомени източници.

Според тях Корман е предложил шест страни, които да започват по едно и също време процеса по присъединение към т.нар „ Клуб на богатите “ – три от Източна Европа и три от Латинска Америка. Неговата концепция е, че предлагането за по едно и също време присъединение ще понижи вероятността от блокиране на процеса против една съответна страна.

Шестте препоръчани страни са България, Румъния, Хърватия, Аржентина, Перу и Бразилия.

Според източниците проектът е опит за пробутване на кандидатурата на Бразилия, която от години пробва да влезе в организацията, в която сега членуват 36 страни с развити стопански системи. В нея има единствено три членки от Латинска Америка - Чили, Мексико и Колумбия.

Процесът по присъединението на Бразилия стартира още през 2017 година, само че той попадна в застой поради опозицията на Съединени американски щати против разширението на Организацията за икономическо сътрудничество и раз с източноевропейски страна. Тогавашният американски президент Доналд Тръмп обаче поддържаше приемането на Бразилия.

Франция също показва подозрения по отношение на приемането на Бразилия в организацията поради политиките на президента Жаир Болсонаро във връзка с природата. Париж е на позиция, че южноамериканската страна би трябвало да показва прогрес в битката с Обезлесяването на Амазония, преди да бъде призната в Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Източниците на Ройтерс споделят, че Корман организира частни диалози със страните членки на Организацията в търсене на поддръжка за предлагането, преди да го показа публично на срещата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз на 5 и 6 октомври в Париж.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР