България изнася повече за Република Северна Македония отколкото за Русия,

...
България изнася повече за Република Северна Македония отколкото за Русия,
Коментари Харесай

Изнасяме повече за Македония, отколкото за Русия

България изнася повече за Република Северна Македония в сравнение с за Русия, демонстрират данните на Националния статистически институт. За първите три месеца на актуалната година цената на българския експорт за Република Северна Македония доближава 217 млн. лв., което е растеж от 9.5% на годишна база. В същото време износът за Русия понижава с 14.3% по отношение на същия интервал на предходната година до 176.8 млн. лв..

Когато приказваме за импорт обаче, обстановката се трансформира радикално. Докато България е внесла от Република Северна Македония артикули и услуги за общо 135 млн. лв. за първото тримесечие, вносът от Русия доближава 1.11 милиарда лв.. Така комерсиалният баланс на страната ни с Руската федерация е негативен в размер на 940 млн. лв., при позитивно салдо с Македония от 81.9 млн. лв.. Данните отразяват по този начин наречената енергийна взаимозависимост на България от съветските доставки.

Българската външна търговия излиза на недостиг от 1.67 милиарда лв. за първите три месеца на тази година. От началото на годината България е изнесла артикули и услуги за Европейски Съюз и трети страни на обща стойност от 15.3 милиарда лв., което е растеж от 7.3% на годишна база. В същото време вносът доближава 17 милиарда лв., като пораства с 9.2% по отношение на първото тримесечие на предходната година. Данните единствено за месец март демонстрират същинско възкръсване във външната търговия.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Европейската комисия увеличи прогнозата си за растежа на бълг...

Само за март месец българският експорт нараства с 27% до 5.7 милиарда лв., само че в това време вносът показва по-висок ритъм на напредък – цели 32% на годишна база до 6.6 милиарда лв.. Така през март 2021 година общото външнотърговско салдо (износ FOB - импорт CIF) също е негативно и е на стойност 963.5 млн. лв..
Търговия с трети страни

През интервала януари - март 2021 година износът на артикули от България за трети страни понижава с 1.0% в съпоставяне със същия интервал на 2020 година и е на стойност 5 милиарда лв.. Основни търговски сътрудници на България са Турция, Китай, Съединените американски щати, Сърбия, Обединеното кралство, Република Северна Македония и Руската федерация, които образуват 55.9% от износа за трети страни.

През март 2021 година износът на артикули от България за трети страни нараства с 21.7% по отношение на същия месец на миналата година и е в размер на 1.973 милиарда лв..

Вносът на артикули в България от трети страни през интервала януари - март 2021 година нараства със 7.2% в съпоставяне със същия интервал на 2020 година и е на стойност 6.51 милиарда лв.. Най-голям е стойностният размер на стоките, импортирани от Турция, Руската федерация, Китай, Сърбия и Украйна.

През март 2021 година вносът на артикули в България от трети страни нараства с 45.0% по отношение на същия месец на миналата година и е в размер на 2.65 милиарда лeвa.

Външнотърговското салдо (износ FOB - импорт CIF) на България с трети страни през интервала януари - март 2021 година е негативно и е в размер на 1.494 милиарда лв.. Конкретно за март 2021 година външнотърговското салдо (износ FOB - импорт CIF) с трети страни също е негативно и е на стойност 678.0 млн. лв..
Търговия с Европейския съюз

Традиционно данните за търговията на България със страните от Европейски Съюз върви месец зад статистиката за общата търговия и тази с трети страни. Така през интервала януари - февруари 2021 година износът на артикули от България за Европейски Съюз се усилва с 3.6% по отношение на същия интервал на 2020 година и е в размер на 6.616 милиарда лв.. Основни търговски сътрудници на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Белгия и Франция, които образуват 70.7% от износа за страните - членки на Европейски Съюз.

Конкретно през февруари 2021 година износът за Европейски Съюз нараства с 4.2% по отношение на същия месец на миналата година и е в размер на 3.309 милиарда лв..

Вносът на артикули в България от Европейски Съюз през интервала януари - февруари 2021 година се усилва с 2.9% по отношение на същия интервал на 2020 година и е на стойност 6.512 милиарда лв.. Най-голям е стойностният размер на стоките, импортирани от Германия, Румъния, Италия, Унгария, Гърция и Нидерландия.

През февруари 2021 година вносът на България от страните - членки на Европейски Съюз, нараства с 6.2% по отношение на същия месец на миналата година и е в размер на 3.428 милиарда лв.

Външнотърговското салдо (износ FOB - импорт CIF) на България с Европейски Съюз през интервала януари - февруари 2021 година е позитивно и е на стойност 104.2 млн. лв..
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР