България иска сиренето и киселото мляко да бъдат вписани в

...
България иска сиренето и киселото мляко да бъдат вписани в
Коментари Харесай

Искаме защита в ЕС за киселото мляко и сиренето

България желае сиренето и киселото мляко да бъдат вписани в Европейския указател на предпазените наименования за генезис и предпазени географски инструкции, оповестява Министерството на земеделието. Заявлението до Европейската комисия подава сдружението " Български обичайни млечни артикули " и по правилник до 9 януари идната година могат да бъдат правени възражения против настояването.

Сдружението стартира процедурата по вписването в Европейския указател на създадените в страната бяло саламурено сирене и кисело мляко.

Преди да се стигне до регистрация, продуктите минават през съществени инспекции, които обичайно не престават сред една и две години, като се инспектират рецептурите и историите за производството им.

С окончателното регистриране на българското сирене и кисело мляко в този указател страната ни ще може да ги изнася в Европейски Съюз и други страни с общо название, което е облекчение за експорта на млекопреработвателните ни предприятия.

  " Имаме доста исторически доказателства за киселото мляко, за кашкавала и сиреното. Теоретично не е изключено някоя прилежаща страна да ни попречи. Гърците да вземем за пример имат отбрана за фетата. Надяваме се до края на годината да се внесат всички документи в Брюксел ", разяснява по-рано Димитър Зоров, ръководител " Български обичайни млечни артикули ".

От влизането ни в Европейския съюз (ЕС) до момента в земеделското министерство са подадени няколко претенции за Защитено название за генезис (ЗНП) и Защитено географско напътствие (ЗГУ) за обичайно наши храни и 7 заявки за включването в европейския указател на артикули с обичайно характерен темперамент.

Горнооряховски суджук и Българско розово масло към този момент са вписани в европейския указател като предпазени географски инструкции. От храните с обичайно характерен темперамент са вписани и филе " Елена ", луканка " Панагюрска ", роле " Трапезица ", кайзерован врат " Тракия " и пастърма " Говежда ". Преди две години странджанският манов мед също беше утвърден за регистрация от Европейска комисия като предпазено название за генезис.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР