България има стратегическо партньорство със САЩ, посочи пред журналисти досегашният

...
България има стратегическо партньорство със САЩ, посочи пред журналисти досегашният
Коментари Харесай

Георги Панайотов: България има стратегическо партньорство със САЩ

България има стратегическо партньорство със Съединени американски щати, уточни пред публицисти досегашният министър на защитата, който е номиниран за дипломат там.

В отговор на въпрос той подсети, че става въпрос за процедура, която стартира с решение на Министерския съвет, след което се желае агреман - единодушието на приемащата страна за това обещано лице да стане дипломат на България. След това се издава декрет на президента и тогава към този момент назначението на посланика е в действие. Тоест - аз съм номиниран за дипломат на България в Съединени американски щати, само че към момента не съм подобен, сподели след церемонията, на която съобщи поста на новия министър на защитата Стефан Янев.

На въпрос дали дипломатическият му опит е изиграл роля при решението за номинирането му, Панайотов сподели, че идва от Министерство на външните работи, където е протекла цялата му професионална кариера.

"Седемте месеца в МО ми дадоха доста, само че цялата ми кариера е обвързвана с Министерство на външните работи, по-точно с политиката за сигурност ", уточни Панайотов.

Той означи, че България има стратегическо партньорство със Съединени американски щати, които са най-силният съдружник в НАТО, с неповторими военни качества. Имаме и пътна карта за съдействие в региона на защитата. Имаме към този момент купени изтребители от Съединени американски щати и се възнамеряват още осем за ескадрила, а доста български офицери са обучавани в Съединени американски щати.

Панайотов подсети и за огромната българска общественост в Съединени американски щати. Подготовката на водачите ни, които се образоват в Съединени американски щати за изтребителите F-16, върви безпрепятствено и обикновено. Още една група е отпътувала да се образова, в разнообразни военновъздушни бази са. Първият независим полет на български водач на F-16 към този момент беше осъществен, напомни Панайотов. Потенциалът не е употребен, счита, запитан за провокации по отношение на упования посланически пост.

В последните няколко години доверието сред двете ни страни мощно пострада и то би трябвало да бъде заздравено и затвърдено, уточни Панайотов, който дефинира като най-голямото си предизвикателство да възвърне доверието, изгубено през последните няколко години, със Съединени американски щати.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР