България има наистина гениални деца. Но институциите у нас нехаят

...
България има наистина гениални деца. Но институциите у нас нехаят
Коментари Харесай

Гений, прославящ България, търси финансиране за университет. Къде е МОН?

България има в действителност гениални деца. Но институциите у нас нехаят за това. Вторият в света по биология – Петър Жотев, възпитаник в 12 клас на СМГ, стартира дарителска акция. Той би трябвало да събере 120 000 паунда, с цел да продължи образованието си в влиятелния Тринити колидж на университета Кеймбридж. Таксата е малко над 40 000 паунда годишно, само че с цел да стартира, би трябвало да потвърди, че има сумата за три следващи години.

Петър е повторен златен медалист от интернационалните олимпиади по биология. Благодарение на университетските си триумфи и след серия сложни изпити, Жотев е признат в компетентност " Природни науки " на влиятелното образователно заведение. Там не се влиза единствено с оценките от дипломата. Петър е държал изпит, писал е есе и е имал две изявленията.
-->
Финансовата спънка е сериозна, безусловно непостижима освен за български олимпийци, а и за европейски кандидат-студенти, разяснява пред БНР проф. Албена Йорданова, началник на националния тим по биология.

По думите ѝ на последната интернационална олимпиада Петър Жотев е на второ място в света, което е историческо достижение за българските участия до момента. В олимпиадата са взели присъединяване повече от 250 състезатели от над 70 страни, а нашите олимпийци са записали в актива си 1 златен, 1 сребърен и 2 бронзови медала.

В ход е акция за набиране на средства, с които да се покрият финансовите условия на Тринити колидж и Петър да успее да учи там. Кампанията е почнала преди броени дни.

" Много хора се отзовават, доброжелателни, с желанието да оказват помощ на Петър - безпределно надарен, можещ и компетентен юноша, горделивост за България ", съобщи проф. Йорданова.

Не е ясно къде е МОН и защо тъкмо отиват парите от фонда за даровити деца, откакто потвърдено надарените би трябвало да разчитат на дарителски акции.

От Тринити колидж желаят увещание, че имаме цялата сума, събрана вкупом, за три години, посочи ръководителката на националния ни тим по биология.

" Тези блестящи мозъци на България заслужават поддръжката и на страната, освен на обществото, на техните другари, родители, преподаватели. "

Запитана къде е бизнесът в сходни обстановки, проф. Албена Йорданова уточни, че в тази ситуация Петър Жотев се е насочил към проучвателен дисциплини с следващо приложение във фармацията и медицината.

" Много е далечна вероятността, а в България, знаете, се мисли в по-кратки периоди. Очакваме по-сериозна поддръжка. "

Албена Йорданова изрази вяра млади гении като Петър " след време да се върнат в България, тъй като пътят им е тръгнал отсам и е редно тук да осъществят своя капацитет ".

Петър може да бъде подсилен както непосредствено на банковата му сметка BG27STSA93000026605443 – титуляр Петър Жотев, по този начин и посредством връзка с проф. Албена Йорданова - [email protected].
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР