България има готовност да поеме ремонтиране на украинска военна техника

...
България има готовност да поеме ремонтиране на украинска военна техника
Коментари Харесай

Украйна ще ни доставя ток и газ, България ще ремонтира военна техника

България има подготвеност да поеме поправяне на украинска военна техника във фабриките на своя територия. Киев пък дава обещание енергийна поддръжка посредством доставки на ток и газ. Това стана ясно от взаимни изказвания на премиера Кирил Петков и украинския президент Володимир Зеленски на конференция след срещата им в Киев през днешния ден. 

" Украинска военна техника може да се ремонтира в България. Това е значимо за нас, а и ще бъде преференциално за българските компании ", съобщи Зеленски. Украинският президент е заречен подпомагане и за завръщането на блокирания от войната в Украйна български корб „ Рожен “, стана ясно още по време на конференцията.

„ Обсъдихме взаимоотношение в енергетиката - Украйна е подготвена да доставя България с електрическа енергия, да спомага за диверсификацията на газа през трансбалканския газопровод ”, сподели още Зеленски.

Още идната седмица украински експерти идват в България да проучат опциите за доставка на електроенертия през Румъния в България. " Те са подготвени да изнасят на ниска цена ток към България. Имат по-голямо произвеждане от потреблението си, а имат потребност от свежи капитали ", разясни пред публицисти преди началото на взаимната конференция Кирил Петков.  " България ще бъде щастлива да улесни износа на украинска електрическа енергия в България и на Балканите, което ще ни даде доста добра опция да имаме спомагателна електрическа енергия и свободен капитал, който вие имате потребност да употребявате тук. ", уточни българският министър председател и по време на брифинга.

Постигната е и договореност за превозване на селскостопанска продукция през пристанище Варна. Ще превърнем Варна в главен хъб за доставки на продукцията от Украйна, каза Кирил Петков.  " България ще бъде повече от щастлива да има Варна като логистична база, която да дистрибутира зърното, което не може да изнесете през вашите пристанища, както и да бъде начална точка на логистика за вас. Когато говорехме за енергийна сигурност, България може да бъде инструмент в поддръжката на Украйна като употребява трансбалканския газопровод и може да доставя газ от терминалите за полутечен природен газ от Гърция и Турция и ще даде и за двете ни страни по-ниски разноски и спомагателен приток на гориво ", означи още Петков. 

„ Целта на глобите е Русия да бъде принудена да търси мир. Смятаме, че България ще ги поддържа и отсега нататък. През февруари на срещата ни в Мюнхен ние подписахме документ за европейската вероятност на Украйна. Днес получих увещание, че България продължава да поддържа това ”, сподели още Зеленски.

Той благодари на Петков за самодейността да стартира акция за дарения за Украйна. „ Със своя образец вие вдъхновявате доста хора по света да оказват помощ на Украйна. “, съобщи украинският президент. От думите стана ясно, че е бил разискван и въпросът български компании да вземат присъединяване в следвоенното възобновяване на Украйна. „ Благодарен съм на господин Петков и за готовността за присъединяване в следвоенното възобновяване на Украйна, което, уповавам се ще е скоро “, сподели Зеленски.

Петков пък благодари за лидерската роля, която Зеленски е показал освен за Украйна, само че като цяло и за свободния свят. " Украйна ще завоюва тази война. Всички демократични страни стоят зад вас. В мен няма никакво подозрение, че това ще се случи. ", сподели той.

На въпрос дали Киев ще продължи да гледа на България като на другарска страна в случай че не се стигне до решение от нашия парламент за даване на военна помощ, Зеленски отговори, че всеки в този миг оказва помощ с каквото и както може и заключи: „ Имате с какво да се гордеете! “

Очаквайте още детайлности!
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР