България има готовност да плати наведнъж сумата по сделката за

...
България има готовност да плати наведнъж сумата по сделката за
Коментари Харесай

Горанов: Можем да платим наведнъж за F-16

България има подготвеност да заплати едновременно сумата по договорката за изтребителите F-16, в понеделник следва изключително съвещание на Министерския съвет за актуализация на бюджета.

Това сподели в изявление за предаването „ Добър ден “ на Радио „ Фокус “ министърът на финансите Владислав Горанов.

Той акцентира, че фискалният запас е в задоволително положителни нива и страната ни ще може да си разреши да заплати договорката вкупом.

„ Сумата, която би трябвало да платим по контракта за закупуването на новото въоръжение за българската войска, е забележителна. Плащането, което би трябвало да се реализира вкупом, според диалозите ни с американската страна, е за към 1,2 милиарда $, които в целия си размер не са разчетени в Закона за държавния бюджет. В този смисъл планираме в понеделник на изключително съвещание да разгледаме към този момент подписаните контракти сред българската и американската страна, като ги предложим на Народното събрание за ратификация. Успоредно с това планираме да предложим актуализация на Закона за държавния бюджет, с цел да увеличим разходната част и да осигурим нужното финансиране за този план “, изясни министърът на финансите.

Владислав Горанов добави, че физическата доставка на новата техника се чака да бъде през 2023 година.

Страната ни работи и по още два плана, свързани с придобиването на нови качества - на сухопътните войски и на флота, сподели още той. Финансовият министър увери, че България има пари за договорката с първите осем изтребители и за придобиването им няма да взима заеми.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР