България или трябва да затвори 50% от ТЕЦ-овете на въглища

...
България или трябва да затвори 50% от ТЕЦ-овете на въглища
Коментари Харесай

Росен Христов: България трябва да модернизира ТЕЦ-овете си до 2026 г. или да ги затвори наполовина

България или би трябвало да затвори 50% от ТЕЦ-овете на въглища до 2026 година или да ги модернизира. Това изясни енергийният министър Росен Христов, който депутатите изслушват в енергийната комисия в Народното събрание, заяви Българска национална телевизия.

От ГЕРБ попитаха дали ще има риск за енергийната сигурност на страната.

" Голяма част от диалозите с Европейска комисия са свързани с декарбонизация и по-точно- за 2026 година. Комисията твърдо отхвърля да договаря за тези цели, както като базова година, по този начин и като проценти ", отговори енергийният министър.

Комисията е дала две варианти - или централите да работят на сезонен, принцип или да бъдат затворени. България се е насочила към създаване на механически планове, технология за хващане на СО2, горивен развой и ускорение на източниците на сила.

" Две са провокациите, плановете са механически комплицирани и финансово ангажиращи. Прекалено е къс срокът. Иначе би се наложило да затворим половината от мощностите ", добави Христов.

Той разяснява още, че до този миг нищо не е правено по въпроса, защото България сама е заложила задачите за затваряне на топлоцентралите.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР