България и Унгария споделят убеждението, че решението на конфликта в

...
България и Унгария споделят убеждението, че решението на конфликта в
Коментари Харесай

Президентът Радев хвърли бомба, каза как ще се реши конфликтът в Украйна: Сблъсъкът ще се разраства…

„ България и Унгария споделят убеждението, че решението на спора в Украйна няма да пристигна с повече оръжия, а с повече воля, разговор и дипломатически старания за деескалация и преустановяване на бойните дейности “, акцентира Радев, предава Марица.

Това съобщи президентът Румен Радев след срещата си с унгарския държавен глава Каталин Новак, която е на посещаване у нас.

Споделяме нашата обща паника от развиването на средата за сигурност в подтекста на войната в Украйна, от която нашите две страни са директно наранени, освен като географска непосредственост, само че и като съществуване на обилни общности – маджарски и български, в Украйна, съобщи Радев и добави: В нашата поддръжка, която е безусловна към справедливата война на украинския народ, в нашето общо наказание на експанзията на Кремъл, не можем да пропуснем и нашето безпокойствие от ескалацията на спора и от растящите опасности пред нашите страни.

Според Радев спорът от ден на ден ще се разраства като световен стопански конфликт, а неговата ескалация води до застрашаване на сигурността на цяла Европа. Този спор се трансформира във война на безсилие освен за воюващите страни – Русия и Украйна, само че и във война на безсилие за Европа, за нашите стопански системи, за нашите обществени системи, съобщи българският държавен глава.

Унгария е предпочитан стопански сътрудник, един от водещите вложители в нашата страна и по тази причина имаме общи цели в развиването на нашите търговско-икономически връзки.

Търговско-икономическият продан през последните години пораства непрестанно, само че с изключение на в банковото дело, в туризма, в търговията, вложенията, има възходящ капацитет за развиване на това съдействие във връзките сред икономическите зони, софтуерните паркове, индустриалните паркове, а също по този начин и в развиването на водещи новаторски и научно-изследователски планове, уточни Радев.

Радев изрази признателност към унгарския президент за позитивното отношение и поддръжка към българската общественост в Унгария.

Финансовата помощ и поддръжка на унгарската страна, ориентирани към запазването на езика, националната еднаквост и историческата памет на българската общественост в Унгария са образец за същинско европейско държание, политика и приемливост. Това е значимо да се означи на фона на растящата ненавист и гонене на българската общественост в прилежаща страна, уточни Румен Радев.

Той означи, че с Каталин Новак са разискали и обичайните връзки сред двете страни в културата и образованието, които двете страни ще продължат да развиват и отсега нататък.

Президентът посочи още, че България и Унгария са исторически свързани с дълбоки корени и обичайно другарство, което през днешния ден развиват като съдружници и сътрудници в НАТО и Европейския съюз, въз основата на общи цели и полезности.

Той уточни, че е извънредно значимо да се работи дружно, с цел да се подсигуряват сигурност и надеждност на източниците и на маршрутите за снабдяване на енергоресурси.

Относно Западните Балкани президентът означи, че е значима ролята на Европейски Съюз и ограниченията, които ще се вземат, с цел да се подсигурява оправянето на страните от Западните Балкани с отрицателните резултати от рецесиите и от войната в Украйна. Това би трябвало да става при изискване, че тези страни следват прецизно поетите задължения, основани на придържане към европейските полезности и правилата на добросъседство и съдействие, изясни той.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР