България и Северна Македония желаят да разглеждат Гоце Делчев като

...
България и Северна Македония желаят да разглеждат Гоце Делчев като
Коментари Харесай

Българо-македонската комисия разбрала за какво точно е спорът за Гоце Делчев

България и Северна Македония желаят да преглеждат Гоце Делчев като сплотяваща персона в общата си " в подтекста на негового историческо време ", а София се надява сътрудниците от Скопие да създадат крачка, с цел да изгладят досегашните " несъгласия ".

Това съобщи българският съпредседател на комисията за исторически и просветителни въпроси проф. Ангел Димитров в ефира на Българската национална теливизия. Той бе в студиото дружно с сътрудника си проф. Драги Георгиев, който заема същата позиция от страната на Северна Македония. Комисията заседава в София два дни, като на породилата разногласия персона на Гоце Делчев ще бъде отдаден утрешният ден.

Това е трета среща, на която се приказва за Делчев и " видяхме тъкмо защо не сме съгласни. Това беше дискутирано и на предходните срещи, " сподели Георгиев. Той означи, че в паузата от три месеца в общественото пространство бе огласено мислене за Делчев и това бе е било потребно за комисията, тъй като някои въпроси станали " по-ясни " и съдействали за утрешното съвещание.

В случая с Гоце Делчев се стигна и до политическо напрежение, откакто поради разногласията към личността му българският вицепремиер Красимир Каракачанов и по-късно министър председателят Бойко Борисов сложиха под въпрос евроинтеграцията на Северна Македония, а реакциите от Скопие в допълнение нажежиха атмосферата. По-късно македонският президент Стево Пендаровски съобщи в телевизионно студио, че Гоце Делчев е българин, бори се за самостоятелна Македония.

Фотогалерия: Бойко Борисов и Зоран Заев уважиха Гоце Делчев >

Георгиев отхвърли да разяснява фразата на Пендаровски. Той изясни, че " работата на комисията не е да утвърди идентичността на Гоце Делчев ", а " кои са полезностите на Гоце Делчев, които го вършат персона, която може да бъде празнувана взаимно. " За идентичността " постоянно ще има разлики " и ще продължат във времето, продължи Георгиев.

Проф. Димитров се съгласи, само че с други причини. " Няма място да спорим какъв е бил Гоце Делчев, откакто той се е самоопределил " като българин. В османските документи той фактически не се загатва, само че характерът на организацията се дефинира и подтекстът на организацията е " много явен ", в това число от мунар свидетелства.

Георгиев съобщи, че даже по тематики, свързани със наличието на учебниците по история, по които няма реализиран консенсус, са направени крачки, защото се осъзнава чувствителността на част от проблемите.

По-рано през днешния ден Димитров протичащото се и за " Хоризонт ". Той сподели, че сигналите от последните няколко месеца демонстрират, че колегине не демонстрират " кой знае какъв брой огромна податливост да се отделят от обичайните си тези в интерпретацията на предишното. " По думите му от отговори на бележки на българския екип за средновековни тематики в македонските учебници, се виждало " оттегляне даже от неща, за които бяхме постигнали към този момент единодушие ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР