България и съюзниците ѝ не успяха поне да забавят движението

...
България и съюзниците ѝ не успяха поне да забавят движението
Коментари Харесай

България не успя засега с тактиката да забави пакет Мобилност

България и съдружниците ѝ не съумяха най-малко да забавят придвижването на пакет " Мобилност " в Европейския парламент (ЕП), откакто през днешния ден (10 януари) той мина скоростно през транспортната комисия на Екологичен потенциал.
При разискването категорично беше упоменат митингът на българските превозвачи в Брюксел през днешния ден (10 януари), само че в последна сметка беше наложено мнението, че по пакета е работено над една година и не може да има опрощение за закъснение. Румънският евродепутат Мариан-Жан Маринеску (от ЕНП) обаче настоя, че няма превод на документите и откакто не са преведени на всички езици, би трябвало да има отсрочване. Липсата на превод беше отречена от ръководителя на транспортната комисия – френски евродепутат. Избухна спор и с други евродепутати има или няма съображение за отсрочване, само че ръководителят не разреши гласуването да се отсрочи.
Тази тактичност – на отсрочване, беше оповестена обществено в ефирен ефир както от българския министър на превоза Росен Желязков, по този начин и на българските евродепутати Ангел Джамбазки, Андрей Новаков и Петър Курумбашев.
В последна сметка бяха гласувани шест компромиса по досието с докладчик евродепутата Мерия Кайлонен от пакет " Мобилност " и безусловно всичките бяха отхвърлени. Става въпрос тъкмо за досието, което транспортният министър Росен Желязков дефинира като отрицателно за българската позиция. Беше поискано още веднъж прекъсване на гласуването, защото няма единодушие по нито един от компромисните текстове, само че това не беше признато.
Беше гласувано и другото досие – на евродепутата Вим ван де Камп, което се отнасяше за времето за шофиране и времето за отмора на професионалните водачи. И тук бяха гласувани шест компромисни текста и по нито един не беше реализирано единодушие. Така и двата отчета, на двамата докладчици, бяха отхвърлени.
Приет обаче беше третият отчет – на немския евродепутат Исмаил Ертуг. И това досие по-рано сутринта през днешния ден беше несъмнено от Росен Желязков като неподходящо за българската позиция.
Съгласно казаното по време на съвещанието, гласоподаване на пакет " Мобилност " в пленарна зала на Европейския парламент ще има на 22 януари. Идеята е да може да има нови договаряния с Европейския съвет през февруари, като болшинството желае пакетът да бъде признат по време на настоящия мандат на Европейския парламент.
Българските паники
Основните са във връзка с желанието интернационалните водачи да се връщат наложително у дома след 4 седмици на работа, както и това да се отнася до камионите. Поне към този момент обаче има вяра да не бъде признато такова ограничаване. Другото огромно терзание е за командировъчните – тъй като приблизително щяло да е 10 евро на час и българските превозвачи не са подготвени да дават толкоз пари. Също огромна паника провокира настояването водачите наложително да нощуват в хотели, а не в камионите си, само че превозвачите ни упорстват, че няма къде да оставят камионите на охраняеми паркинги и рискът да бъде ограбен товара става голям. Отделно, евродепутатът Ангел Джамбазки счита, че може да има проблем и със застраховките – тъй като застрахователите може да не желаят да заплащат вреда, в случай че водачът не е бил на място.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР