България и Република Северна Македония ще работят за засилване на

...
България и Република Северна Македония ще работят за засилване на
Коментари Харесай

България и РСМ засилват обмена между ученици и студенти

България и Република Северна Македония ще работят за усилване на просветителната подвижност сред възпитаници, учители и студенти. За целта ще бъде подписан Меморандум за съдействие сред националните организации за " Еразъм + “ на двете страни. Това стана ясно на съвещание на взаимната работна група по просвета, туризъм, обучение и просвета, юноша и спорт в Скопие, в която се включиха министърът на образованието и науката акад. Николай Денков и заместник-министър проф. Генка Петрова-Ташкова, предадоха от пресцентъра на МОН.

Двете страни ще си спомагат за по-активен продан на възпитаници и преподаватели от междинните учебни заведения и професионалните гимназии, както и за развитието на дуалното обучение. В тази връзка ще бъдат проведени семинари, на които ще се обменят опит и положителни практики.

В съглашението ще бъде заложено и възстановяване на съдействието в областта на висшето обучение. Предвижда се осъществяване на общо съвещание на ректорите на висшите учебни заведения от двете страни, на което да бъдат разисквани опциите за създаване на академични мрежи. По време на диалозите беше разисквано и разработването на взаимни научни планове от проучвателен екипи на двете страни.

Дейностите в съглашението ще се финансират по програмата " Еразъм+ “. До момента двете страни сполучливо са осъществили редица юношески планове, в които се включват студенти и преподаватели както от Северна Македония, по този начин и от България.

В развой на подготовка е взаимна стратегия за съдействие в региона на образованието и науката. Тя цели стимулиране на подвижността сред студенти, преподаватели и откриватели от висшите учебни заведения. Насърчава се реализирането на общи проекти в специалности от съвместен интерес, публикуването на публикации, съвместно осъществяване на събития и др.  

" Между двете страни има доста положителни обичаи в областта на образованието. Тези практики ще бъдат доразвити с плануваните юношески подвижности и дейната работа сред висшите учебни заведения “, означи министър Денков на конференция след днешното заседание в Скопие.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР