България и Република Северна Македония подписаха днес в София двустранния

...
България и Република Северна Македония подписаха днес в София двустранния
Коментари Харесай

България и РСМ подписаха двустранен протокол в стъпка към еврочленството на Скопие

България и Република Северна Македония подписаха през днешния ден в София двустранния протокол, който е част от преговорната рамка за еврочленство на югозападната ни съседка. Той беше подписан в Министерство на външните работи от външните министри на двете страни Теодора Генчовска и Буяр Османи, ден откакто Народното събрание на Северна Македония одобри по този начин нареченото френско предложение.

" В днешната среща, извънредно потребна, беше регистриран напредъкът във всички секторни групи, които са 5 на брой. Това, което би трябвало да се направи оттук нататък е на база на постигнатите съглашения, договорености, е към този момент те да бъдат претворени на процедура, което е извънредно сериозен ангажимент и на двете страни. Станахте очевидци през днешния ден на подписването на втория протокол сред Република България и Република Северна Македония. Експертите от Министерство на външните работи остават в подготвеност да продължат взаимоотношението на равнище работни групи с сътрудниците от Министерство на външните работи на РСМ. България е страната, която най-силно поддържа евроинтеграцията на РСМ и Албания. Пожелаваме им триумф по пътя, по който от дълго време желаят да поемат ", съобщи Генчовска след подписването, което се състоя след второто съвещание на Съвместната междуправителствена комисия на Република България и Република Северна Македония.

От своя страна Буяр Османи разгласи, че Скопие разчита на България за поддръжка и изрази вяра, че се отваря нова глава в връзките сред двете страни. Според него историческата опция за РСМ е, че след 17 година статут на претендент към този момент може да стартират договарянията с Европейски Съюз. Днешният протокол конкретизира ограниченията, с които Скопие да влезе действително в осъществяване на Договора за добросъседство от 2017 година и на предходния протокол от 2019 година Разписват се съответни ограничения с съответни периоди за осъществяване.

Съдържанието на този протокол няма да бъде публикувано през днешния ден – това се чака да стане идните дни, евентуално след утрешното съвещание на непрекъснатите представители в Европейски Съюз в Брюксел. Неофициално е известно, че до 2 години в учебниците и табелите на паметниците да бъдат написани промени по към този момент реализирани договорености в двустранната историческа комисия св. Наум, св. Климент, св. св. Кирил и Методий, цар Самуил, до една година би трябвало да бъде реализирано единодушие за интервала на Средновековието, тази и идната година би трябвало да има общи празнувания на исторически персони и събития, по които смесената историческа комисия е постигнала единодушие.

През 2024 година би трябвало да бъдат съгласувани образователните стратегии още веднъж, откакто комисията по историческите въпроси се произнесе, а българите да бъдат вписани в Конституцията на РСМ като пълноправен народ, да има реабилитация на жертвите на югорежима и отваряне на архивите на тайните служби. Едва след измененията в Конституцията Скопие ще може да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз.

Това е вторият протокол, подписан сред двете страни. Първият протокол от първото съвещание на Съвместната междуправителствена комисия сред България и Северна Македония е подписан на 10 юни 2019 година в София. Оттогава до момента комисията не е имала съвещания.

Съгласно член 12 от Договора за добросъседство от 2017 година взаимната междуправителствена комисия организира постоянни срещи веднъж годишно за обзор на ефикасното му използване, приемане на ограничения за възстановяване на двустранното съдействие, както и решение на зародили по време на осъществяването на Договора въпроси.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР