България и още 22 държави от ЕС подписаха днес документ

...
България и още 22 държави от ЕС подписаха днес документ
Коментари Харесай

България официално подписа с ЕС за общ отбранителен съюз

България и още 22 страни от Европейски Съюз подписаха през днешния ден документ за обособяването на европейската защита, заяви Съветът на Европейски Съюз. На специфична гала в Брюксел министрите на външните работи и защитата подписаха Нотификация по непрекъснатото структурирано съдействие на Европейски Съюз в региона на защитата. С този акт се прави крачка към основаването на общ европейски защитителен съюз, напомня немският народен всекидневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. Отбранителният съюз би трябвало да направи Европейски Съюз по-независим от Съединени американски щати и да докара до тясно съдействие сред въоръжените сили на страните от Общността, оповестява "Фокус ".Предвижда се участващите в самодейността страни да приготвят взаимни разработки и да реализират тясно съдействие в региона на защитата и сигурността.
Освен нашата страна, документът бе подписан от Австрия, Белгия, Чехия, Хърватия, Кипър, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция. Присъединяването на останалите страни от Европейски Съюз е допустимо във всеки миг - по този начин, както бе подходено с обособяването на европейската прокуратура.
Предстои Съветът на Европейски Съюз да утвърди подписания документ. Проектите по самодейността следва да имат утвърждението на участващите страни. Предвижда се плановете да обзет областите на ученията, развиването на качества и готовността за деяние в защитата.
По-рано бе обявено, че Дания, Португалия, Малта и Ирландия към момента не са се заели с включване към механизма за Постоянно структурирано съдействие на Европейски Съюз в региона на защитата.
Постоянното структурирано съдействие на Европейски Съюз в региона на защитата (PESCO) не е опция на НАТО. В Брюксел се приказва за сливане на запаси, като взаимни сили за интервенция и основаването на обединен център за реагиране в изискванията на рецесии. Представители на Алианса преглеждат самодейността като опция за основаване на зона за свободно придвижване на войски – така наречен „ боен Шенген “.
По-широката концепция е да се освободят повече запаси за изследователска активност и развиване. Заговори се даже за създаването на нов европейски изтребител, въпреки да са налице различия за това дали Dassault или Airbus би трябвало да управлява плана.
Вашингтон предизвиква Европа в напъните за усилване на защитата й. На плана се опълчва Англия, само че след решението й за излизане от структурите на Общността пътят към по-тясното съдействие във военната област бе разчистен.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР