България и Китай установяват отношения на стратегическо партньорство, посочиха държавните

...
България и Китай установяват отношения на стратегическо партньорство, посочиха държавните
Коментари Харесай

Правим стратегическо партньорство с Китай

България и Китай откриват връзки на стратегическо партньорство, показаха държавните ръководители на двете страни Румен Радев и Си Цзинпин при започване на пленарните диалози в Пекин, съобщи Българска телеграфна агенция. Президентът Румен Радев е на държавно посещаване в Китай по покана на своя сътрудник.

Отношенията сред нашите нации са извънредно положителни. Сега, когато означаваме 70 години от установяването на дипломатически връзки, те се издигат до равнище стратегическо партньорство, сподели китайският водач. Така че ние би трябвало да използваме тази огромна опция в изменящата се международна обстановка, да развиваме нашето партньорство и да дадем нов тласък за развиването на нашите връзки, добави Си Цзинпин.

Предстои ни исторически акт - оповестяване на взаимна декларация сред Република България и Китайската национална република за определяне на връзки на стратегическо партньорство, уточни президентът Румен Радев, който изрази убеждението си, че това ще се трансформира бързо в ползотворна основа за надграждане на към този момент постигнатото в двустранните връзки. Вярвам, че ще продължим дружно да играем градивна роля в двустранен и интернационален проект, да работим в дух на съгласие и съдействие за просперитета на нашите нации, за общия мир и сигурност на света, сподели Радев.

Си Цзинпин съобщи още, че за последните 70 години обичайното партньорство сред двете страни се развива, за което, по думите му, има доста свидетелства. Си добави, че китайците си спомнят, че през 2008 година, при огромното земетресение в Китай, България е била измежду първите, поканили деца от засегнатите региони да почиват в страната, а при изгубването на българския планинар Боян Петров, китайските спасители са създали всичко допустимо, с цел да оказват помощ. Това демонстрира, че връзките сред нашите нации са извънредно положителни, уточни китайският водач.

В взаимната декларация сред Република България и КНР за определяне на връзки на стратегическо партньорство се показва, че задачата е солидно и устойчиво развиване на двустранните връзки. В документа се споделя, че двете страни дават висока оценка на позитивните резултати в региона на стопанската система и търговията сред България и Китай, с единомислещо мнение за подсилване на практическото съдействие в сферите на търговията, вложенията, инфраструктурата, дребните и междинни предприятия, електронната търговия и други Страните показват желанието си за реализиране на задачите, заложени в подписания междуправителствен Меморандум за съгласие за взаимно осъществяване на самодейността "Един пояс, веднъж ", спазвайки правилата на необятни съвещания, взаимен принос и взаимна полза, да подтикват практическото съдействие в другите области, за осъществяване на самодейността по първокачествен метод.

Страните ще продължат да издигат нивото на съдействие в областите на производството и преработката на селскостопанска продукция, на научните проучвания, технологиите и вложенията в земеделието и на търговията със селскостопански артикули. Документът планува и разширение на съдействието в областите на културата и на туризма, както и съдействието на локално равнище, за задълбочаване на контактите и другарството сред двата народа. Страните придават огромно значение на съдействието в региона на образованието, науката и технологиите. Двете страни утвърждават, че съдействието сред страните от Централна и Източна Европа и Китай основава значима платформа за развиването на връзките сред България и Китай и е потребен допълващ детайл към всеобхватното стратегическо партньорство сред Европейски Съюз и Китай.

 Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР