България и Грузия със съвместни проекти на АнтарктидаБългария и Грузия

...
България и Грузия със съвместни проекти на АнтарктидаБългария и Грузия
Коментари Харесай

България и Грузия със съвместни проекти на Антарктида

България и Грузия със взаимни планове на Антарктида България и Грузия ще си сътрудничат на Антарктида . В Тбилиси двете страни договориха сключването на публично съглашение за взаимна активност на Българския aнтарктически институт и Министерството на образованието и науката на Грузия . Очаква се още през идващия полярен сезон на Българската база на о-в Ливингстън да бъдат осъществени взаимни научни планове.

По самодейност на българския дипломат в Грузия Десислава Иванова, министъра на образованието и науката на Грузия Михеил Чхенкели и ректора на Тбилиския университет Георгий Шарвашидзе в грузинската столица се организира двудневен семинар, отдаден на активността на България на Антарктида.

Йордан Йорданов, Гергана Лаптева и Мариана Симеонова от Българския антарктически институт показаха Националната стратегия за полярни проучвания, c началник проф. Христо Пимпирев и плановете, по които работят българските учени в Антарктида.

На работна среща със заместник-министъра на образованието и науката проф. Александър Тевзадзе и шефа на Международния отдел Каха Хандолишвили беше контрактувано да се подписа публично съглашение за съдействие сред двете институции.

Обсъдени бяха и опциите за взаимни научни планове, които през идващия полярен сезон да бъдат осъществени на Българската база " Св. Климент Охридски " на о-в Ливингстън . В Тбилиския държавен университет " Иван Джавахишвили " бе открита галерия с географски карти на Антарктида от Средновековието до през днешния ден. Представен бе и алманаха „ Тerra Australis Incognita – „ Непознатата Южна земя ”, събрал множеството известни до момента географски карти, изобразяващи Ледения континент от древността, проследявайки тяхното развиване през вековете до през днешния ден.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР