България е заплашена да плати близо 1 милиард долара неустойки

...
България е заплашена да плати близо 1 милиард долара неустойки
Коментари Харесай

България е заплашена: „Газпром“ ни сурвака с фактура за 1 млрд. долара заради Киро и Асен

България е застрашена да заплати близо 1 милиард $ неустойки поради несъблюдение на контракта на „ Булгаргаз “ с „ Газпром износ “. Това съобщи някогашният шеф на сдружението Николай Павлов и упрекна още веднъж предходния кабинет в безнаказаност.

Бившият енергиен министър Александър Николов обаче отговори, че се търси нагнетяване на напрежението.

Според Павлов още през януари страната ни ще бъде призована да изплати сериозните неустойки.

„ Може да доближат 700-800 милиона $, може и един милиард $, приказвам за неприетите количества. Вероятно до края на януари да получим фактура, по този начин честитка “, съобщи Павлов по Bulgaria ON AIR.

Бившият министър на енергетиката Александър Николов отхвърли изказванията.

„ Как е допустимо да се споделя, това е необичайно изказване, в случай че си спазил всяка една писмен знак от действителен контракт, излиза ваш съотечественик и ви споделя, че ще загубите всичко това. Това, че някой споделя, че макар че за съответните количества ние сме подавали поръчки, че ги желаеме да се доставят на „ Булгаргаз “. Използва изказванието с цел да се основава напрежение и терзание в обществото и в хората “, уточни Николов.

Павлов прикани да бъде направена цялостна инспекция на събитията от пролетта на тази година, когато „ Газпром Експорт “ изиска доставките на природен газ за българското газово сдружение да се заплащат в долари, което е в несъгласие с предварителния контракт с „ Булгаргаз “.

„ И Кирил Петков, и Асен Василев, и Александър Николов споделиха че „ Газпром “ стопира газа напълно в нарушаване на контракта. Щом считаме, че сме на правата страна, отиваме и завеждаме арбитражно дело и претендираме неустойки, това не е е направено “, безапелационен е Павлов.

„ Защото договорът е годен до края на декември и същите въпроси важат и за Полша. Европейската комисия, която разисква общ иск към съответната компания и общ арбитраж. Така че на всички деятели, които с сходни изявления се пробват да наранят българската страна и да се сложи страната в неблагоприятен арбитраж, мога да им кажа да се сетят къде са родени “, сподели Николов.

В момента „ Булгаргаз “ избира адвокатска фирма, която да изготви юридически разбор и мнение за вероятно бъдещо дело против „ Газпром Експорт “ пред Арбитражния съд в Париж.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР