България е в световния топ 3 на производителите на електроника

...
България е в световния топ 3 на производителите на електроника
Коментари Харесай

България в световния топ 3 по производство на автоелектроника

България е в международния топ 3 на производителите на електроника за коли.А електроиндустрията ни за шеста поредна година е с максимален принос за износа ни. Това заяви Орлин Димитров, изпълнителен шеф на Българската асоциация на електротехниката и електрониката /БАСЕЛ/, като цитира данни на Евростат. 

Водещи сектори в преработващата промишленост през 2020 година, % от оборота
-->
България                                                                                                              Европейски съюз



Към края на 2021 година генерираният от електроиндустрията износ (3,6 милиарда евро) е преди всичко с дял от 10,5% от общия експорт на България. Водещите артикули са: електрически апарати за напрежение до 1000 V, кабелни форми за коли, електронни интегрални схеми, хладилници, електрически табла, трансформатори, батерии и бойлери.

Оборот по години, млн. евро



От 2007 година насам размерът на производството се е нараснал над 3 пъти, а през 2020 година оборотът на сектора е 3,8 милиарда евро или към 11% от цялата българска преработваща промишленост.

Водещи класове в българската електроиндустрия през 2020 година, % от общия оборот



„ Електротехническата и електронната промишленост са основен отрасъл за българската стопанска система. Това е бранш с динамично портфолио и сериозен принос в софтуерния прогрес на България “, сподели Орлин Димитров.

Износ на България по години, млн. евро



В региона на производството и ремонта на електронни уреди и електрически уреди в България работят към 1273 компании с 55 хиляди чиновници. 200 от тях покриват 95% от личния състав и 92% от оборота на бранша. Чуждестранните вложители са огромни международни компании като Шнайдер Електрик, Фесто, Сименс, АББ, Либхер, Мелексис, Сенсата и други

БАСЕЛ е учредена през 1994 година В асоциацията членуват 67 български и задгранични компании с индустриална, инженерингова, комерсиална, консултантска и развойна активност. Членове на организацията са както производители на електрически и електронни произведения, по този начин и обслужващи компании за ремонт и създаване на ел. съоръжения, доставка на съставни елементи, в които работят към 10000 чиновници и осъществят общ годишен оборот в размер на към 1 милиарда лева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР