България е в средата на почти перфектна буря. Всички сме

...
България е в средата на почти перфектна буря. Всички сме
Коментари Харесай

Петков с драматичен брифинг. Ключови новини за тока

България е в средата на съвсем съвършена стихия. Всички сме в една лодка, само че ще излезем въз основата на разговора и знанията, които имаме. Бизнесът ще бъде подсилен и през април месец. В началото на идната седмица ще има предложение и за нова мярка. Това разгласи министър-председателят Кирил Петков на брифинг след среща с представители на бизнеса, съобщи Дарикнюз..

По думите му съвсем всички са наясно, че огромна част от факторите за високите цени на електрическата енергия са външни.Петков акцентира, че светът навлиза в рисковата зона на стакфлацията и в този момент държавното управление би трябвало да внимава по всевъзможен метод да не забави растежа на стопанската система. Даваме си и април да продължим помощите, само че би трябвало да решим дълготрайно предвидимостта за бизнеса - с дълготрайни контракти, с нов метод на търговия на електричество, за жалост огромните проблеми, които не са се решавали в последното десетилетие, би трябвало да ги решим за 90 дни, разяснява Петков.

" Гасим пожар след пожар. Заравихме на всички места продънена система ", уточни той. " Къде бяхте последните 10 години. Защо би трябвало за 90 дни да ви оправям всичките бакии и ще го създадем. Заради всичките тези спекулативни изявления имаме толкоз рецесии ", съобщи Петков.

В европейските страни има дългосрочни контракти. Цената ден напред не определя истинските разноски на бизнесите. Определят се дълготрайните направления на цената и действително бизнесите не са удряни от всяка флактуация на цената. Това би трябвало да създадем - българският бизнес да купува контракти за период до 1 години, с цел да може тези пикове, които купуват, да не им се отразява по този начин, както в този момент ", обясни Петков и се ангажира, че това би трябвало да се промени в най-спешен порядък.

По думите му става въпрос сдруженията да оферират дълготрайни договри, с цел да може се закупува ток " Година напред " и да се премахнат индивидуални опасности, които да влият на потреблението. " Затова в Европа макар цените на електрическата енергия, поради такива дълготрайни контракти проблемите им не са толкоз остри, колкото у нас ", изясни Петков.Мярката ще бъде удължена и през април месец, а по-късно ще се търсят устойчиви решения след това, удостовери и вицепремиерът Корнелия Нинова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР