България е в челната десетка на държавите, които са силно

...
България е в челната десетка на държавите, които са силно
Коментари Харесай

Омбудсманът: В топ 10 сме по тормоз и насилие в училище

„ България е в челната десетка на страните, които са мощно наранени от тормоз и принуждение в учебно заведение. Проблемът се е задълбочил и поради пандемията “, сподели омбудсманът на България Диана Ковачева след онлайн полемика по тематиката.

Според нея изолацията прави децата по-агресивни и ролята на учителите би трябвало да се ускори.

Според нея физическото принуждение не е единствената форма, а има прочувствено.

„ Психологическо принуждение се оказва също огромна част от казуса. 50% от децата предходната година са декларирали, че са били жертва в учебно заведение навръх подобен вид принуждение от свои връстници “, изясни Ковачева, представена от bTV.

Според нея е доста значима и реакцията в учебно заведение, както и на психолозите:

" Смятам, че би трябвало да се промени методът, тъй като родителите и учителите, както и децата, които ми пишат, споделят, че единственият метод да се спасиш от насилието в учебно заведение е да се преместиш в друго. Тоест механизмът за предварителна защита на насилието не работи. Така че моето съответно предложение е да се уплътнят часовете на класния началник и да имат по-добра роля, по-силна роля, да приказват повече с децата и да разискват, преди да ги наказваме за това, че качват клипове в обществената мрежа. “

Ковачева разяснява и че би трябвало учителите да се обучат да разпознават принуждение.

„ Тоест явно би трябвало да стартираме от нулата, толкоз години откакто от дълго време сме установили, че насилието е доста тежък проблем в учебно заведение. Така че да би трябвало да има рамка, само че съгласно мен би трябвало да се работи с  учителите и те да бъдат обучавани. Ако някъде някой е обсъждал тези брутални видеоклипове с децата в учебно заведение, евентуално това е било по самодейност на самия преподавател. А не тъй като системата го изисква, т.е. някъде децата ни пропадат в системата, в която насилието продължава да съществува без някакви съответни последствия “, сподели още омбудсманът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР