България е сред страните в Европа с най-висока концентрация на

...
България е сред страните в Европа с най-висока концентрация на
Коментари Харесай

България е сред страните в Европа с най-висока концентрация на собствеността на медиите

България е измежду страните в Европа с най-висока централизация на собствеността на медиите. Това се споделя в отчет на Платформата на Съвета на Европа за поощряване на отбраната на публицистиката и сигурността на публицистите. В 28 от 32 страни концентрацията съставлява опасност.

В отчета България се загатва с два случая - за наказани публицисти от " Медиапул " и рекорден иск на застрахователна компания по отношение на уеб страницата " Биволъ ". България е и измежду страните с най-нисък медиен плурализъм в Европа, след Турция, Албания, Полша и Унгария.

Журналисти у нас все по-често биват съдени за клюки, се споделя още в документа.Все повече такива каузи са формирани по искане на политици, в това число участващи в държавното управление.
Най-малко 12 публицисти са били убити, а 21 са ранени предходната година, до момента в който са работили в Украйна. Данните са от годишния отчет на Платформата на Съвета на Европа за отбрана на публицистите и сигурността на техния труд. България също е упомената в отчета за 2022 година - като една от страните с най-ниски равнища на медиен плурализъм.

За медиите 2022 мина под сянката на съветската експанзия в Украйна, се споделя в отчета, озаглавен " Войната в Европа и битката за правото на отразяване ".

" Войната в Украйна промени медийния пейзаж в Европа и сподели, че повече отвсякога се нуждаем от самостоятелна публицистика, с цел да се отразява какво се случва на място и да се събира информация за вероятните военни закононарушения на Русия. Украинските управляващи са акредитирали повече от 11 000 публицисти за отразяване на войната. Според платформата през предходната година са починали 12 публицисти, а 23 са били ранени ", сподели Ник Уилямс - " Индекс на цензурата ".

През 2022 година платформата разгласява 289 сигнала за съществени закани или офанзиви против свободата на медиите в 37 страни, членуващи в Съвета на Европа. Въпреки че Русия беше изключена, наблюдението върху нея също продължава

Докладвани са 127 случая на задържани публицисти, което е нарастване с 60% по отношение на 2021 година Най-много са арестуваните публицисти в Турция, следвана от Беларус и Русия.

Предприемането на правосъдни дейности е най-разпространеното средство за заглушаване на публицистите. През миналата година са регистрирани над 20 сходни сигнала.

В отчета се приканват страните членки на Съвета на Европа да бъдат по-активни в отбраната на медийната независимост и да одобряват национални проекти за деяние в тази посока.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР