България е сред страните в ЕС, в които се полага

...
България е сред страните в ЕС, в които се полага
Коментари Харесай

Работим най-много в ЕС, а получаваме най-малко

България е измежду страните в Европейски Съюз, в които се поставя най-голямо количество труд, в това число и ексклузивен. Това заяви ръководителят на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов по време на интернационална конференция на синдикалната организация, оповестява "Монитор ".

Манолов посочи, че синдикатите нямат нищо срещу да се поставя ексклузивен труд, само че и да се заплаща като труд след края на работното време на националните празници и в почивните дни.

Данните на Евростат сочат, че у нас почасовата отплата е най ниската в ЕС- едвам 5.4 евро на час, до момента в който в Дания сумата е 43.5 евро, а в Люксембург - 40,6 евро на час, и Белгия с 39,7 евро на час.

В северната ни съседка Румъния почасовата отплата е 6.9 евро, в Литва тя е 9 евро, Унгария (9.2 евро) и Латвия (9.3 евро). Южната ни съседка Гърция пък е покрай средата в Европейски Съюз с 16.1 евро почасово възнаграждение.

В последните години в страните от Европейския съюз се следи повишаваща се диверсификация на организацията на работното време. За 2018 година над 30% от работещите са имали неточен работен график. Близо 40% са работели друг брой часове в дните от седмицата против 32% за 2010 година Пак за 2018 година

33% от трудещите се са били с "плаващо " начало и завършек на работния ден

32% са работели друг брой часове всяка седмица против 26% за 2010 година, сочат данните, изнесени публично през вчерашния ден.

Президентът на КТ "Подкрепа " съобщи, че в развой на събирането е подписка на синдикалните организации на Европейската федерация на индустриалните служащи за ограничение на образуваното пресмятане на работното време.

"Дори и да няма нарушавания в него има неточности и те би трябвало да бъдат безусловно поправени. Сформираното пресмятане на работното време се разгръща в действия, в които няма място и полагането на ексклузивен труд е в големи количества ", призна Манолов.

Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков който също взе участие в конференцията сподели, че тематиката ще е част от разискванията на въпроса за смяна на трудовото законодателство. Очаква се през есента да има оферти, добави той През последните тримесечия

България регистрира едни от най-високите темпове на повишаване на междинната заплата в Европейски Съюз с към 10% на годишна база, добави министър Петков..

Той напомни, че през последните години напъните на българското държавно управление са ориентирани към увеличение на приходите, поддържане на икономическа непоклатимост и привличане на нови вложения. Това са главните предпоставки за обезпечаване на устойчива претовареност и заслужен труд, означи министър Петков.

Според него налице са и резултатите от използването на тези политики – възходяща претовареност и намаляваща безработица, достигаща рекордно ниски равнища от 4,2% по данни на Национален статистически институт за второто тримесечие на 2019 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР