България е сред държавите в ЕС с най-лоши резултати в

...
България е сред държавите в ЕС с най-лоши резултати в
Коментари Харесай

Ще дойде ли дигиталното бъдеще в българското училище? Да, с правилната мотивация

България е измежду страните в Европейски Съюз с най-лоши резултати в образованието - остарели учебници, закостеняла стратегия, застаряващи и неприятно платени учители. От години разнообразни държавни управления се мъчат с един или различен метод за промяна - само че действителна смяна се вижда доста, доста постепенно.

А пандемията и отдалеченото образование разкри още повече проблеми на учебните заведения ни.

Какво обаче става, когато вместо политиците, с такава задача се заеме частният бизнес?

Почти светкавична смяна. А когато това е и една от най-модерните корпорации у нас, внезапно се оказва, че модернизацията е единствено на стъпка от нас.
Конкурсът " Дигитално учебно заведение на България " на А1
Нищо обещано безплатно не се цени по този начин, както нещо, за което си се борил. Това видно е философията зад последната огромна самодейност на най-стария български телеком - а в този момент една от топ фирмите в ИТ бранша у нас.

Вместо просто да подари компютри или програмен продукт - нещо, което и те, и доста други са правили - А1 се заема с доста по-тежка задача - да провежда същински народен конкурс, който да разсъни предпочитание във всички учебни заведения, учители и възпитаници в страната.

Конкурсът стартира в края на предходната година, с две основни цели:
Да отличи най-хубавите практики в учебните заведения в страната, които употребяват и ползват опциите, които ни дават технологиите, при преподаването в онлайн среда и в класната стая.Да разпространява образователните заведения с техните сполучливи практики, които да се трансфорат в образец и ентусиазъм за въвеждане на цифрови способи на преподаване в България и в други учебни заведения.
За тези в действителност амбициозни цели би трябвало извънреден сътрудник - а главният на А1 в това начинание е фондация " Заедно в час ", една от основните неправителствени организации, които от години с старания „ бутат “ образованието ни въпреки всичко малко напред.

Разбира се, Министерството на образованието и районните инспекторати поддържат плана. Незаменимо е и медийното партньорство на Дарик, Dir.bg, Investor Media Group и MediaBricks.



За какво обаче се борят учебните заведения?
Уроци, планове, цифрово преподаване и иновация
Три са главните категории в състезанието - " Дигитален урок ", " Дигитален план ", " Дигитална организация на преподаването ".

Дигитален урок не значи просто да пуснеш презентация на малчуганите на проектор, или да им пратиш домашно задание по имейл. Вместо това кандидатстващите за плана би трябвало да показват нов, различен способ на образование и ексцентричен метод при усвояването на материала.

Дигитален план са всички дълготрайни проекти за цифрово обучение, в това число образци за сполучливо отдалечено образование. Това бе огромно предизвикателство за множеството учители по време на пандемията - и въпреки доста да не се оправиха първоначално, най-хубавите станаха по-добри и сложиха началото на същинската рационализация на образованието.

Дигиталната организация на преподаването е категория, ориентирана още повече към тези от тях, които са подготвени да реорганизират работата си по този начин, че да включва повече детайли на цифровизация.

Множество деца знаят повече за цифровия свят от учителите си. Ролята на вторите тук е да основат нови принадлежности за образование, не просто да употребяват техника и програмен продукт.

Не всяка концепция може да се реализира в къс интервал. Някои имат потребност от повече време, само че крият в себе си страховит капацитет. Затова А1 прибавя и специфична категория - " Иновативна концепция ", която да оцени сходни планове, които имат опция да се развият в бъдеще.

Журито на състезанието също е майсторски подбрано. Д-р Нели Колева, началник на екип " Стратегически партньорства в " Заедно в час ", Ева Майдел, евродепутат и основател и член на съдружие " Образование България 2030 ", доктор Ваня Кастрева, шеф на Регионалното ръководство на образованието, проф. доктор Галин Цоков, учител по ръководство на образованието в ПУ „ Паисий Хилендарски “ и за край - Димитър Абрашев, водещ на " Директно " по BG ON AIR.
7 спечелили. Но и 127 участници.
Древната сентенция гласи, че " историята помни спечелилите ". Но в състезанието " Дигитално учебно заведение на България " изгубили няма. Просто има още 120 по-малки спечелили.

“Много прелестно сме сюрпризирани, че първото издание на състезанието „ Дигитално учебно заведение на България “ провокира толкоз огромен интерес. Множеството подадени кандидатури от цялата страна ни демонстрираха, че освен приказваме за цифровизация на българските учебни заведения, а че тя в действителност се е случила на високо равнище в дребни и огромни градове в страната ", показа Илияна Захариева, шеф „ Корпоративни връзки “ на А1 България. “Изборът на най-хубавите планове беше доста сложен, което потвърждава, че българските учебни заведения към този момент претърпяват своята позитивна смяна. За нас е чест и наслаждение да разпознаваем водачите на тази смяна "

Първото място в категория Дигитален урок заемат две учебни заведения – от град Гоце Делчев и от град Кърджали.

Гимназията показа плана „ Хармонията в нас и към нас “, който сподели по какъв начин преподавателите интегрират технологиите в образователния развой и развиват цифровите умения на учениците, посредством потреблението на онлайн просветителни платформи като Geobra, Padlet, Bookcreator, Worldwall и други.

Училището от град Кърджали се отличи със своята процедура „ Връстници образоват връстници “, която цели да увеличи мотивацията на учениците в часовете по клетъчна биология, като заемат ролята на учители и преподават уроците по занимателен и понятен метод на други младежи на тяхната възраст.

В категория Дигитален план две учебни заведения получиха премия за положените старания за цифровизация на просветителната среда – от град Свищов и от София.

Свищовската гимназия показа план " STEMB “, който включва създаване на новаторска класна стая, в която учениците основават и управляват уеб сайтове на бизнес-клиенти. Това дава опция на подрастващите за „ учене посредством работа и прекарване “ и опит с действителния бизнес на IT технологиите.

Проектът на столичното учебно заведение " Дигитална промяна в образованието - цифрова подготвеност и учене “ съставлява тактика за цялостна цифровизация на образователния развой. Те интегрират онлайн платформи, както и цифрови инструметни като Гугъл classroom, Гугъл Jamboard, Гугъл групи, електронните разновидности на учебниците, които издателствата оферират, ресурсите на " Кан академия ", видеоклиповете в Academico и други

В категория Дигитална организация на преподаването от град Дупница и от Варна са участниците, чиито способи на преподаване се откроиха измежду останалите. Учителите сполучливо са реорганизирали работата си, тъй че да се възползват от преимуществата на дигитализацията. Прилагането на „ Метода на обърната класна стая “ и „ Модел 1:1 “ съставляват разнообразни тактики и различни способи на образование в класната стая, които учебните заведения ползват и които са от решаващо значение, с цел да се стимулират и подтикват учениците да бъдат дейната страна в образователния развой.

А в специфичната категория " Иновативна концепция " бе маркиран планът на софийската частна професионална гимназия по цифрови науки. Те възнамеряват да изградят класна стая за преподаване и образование на възпитаници във виртуална среда, където учителят и учениците да носят очила за виртуална действителност, които да пресъздават проучвания материал.

Победителите ще получат интерактивни дъски за образование, които ще създадат образователния развой по-интригуващ за учениците - а и учителите.

" Дигитализацията е най-хубавият ход за възстановяване на образованието. От една страна, потреблението на нови технологии и способи прави учениците по-ангажирани и въвлечени в образователния развой. Но даже по-важно, това усилва уменията им за триумф в специалностите и живота, които ги чакат след довеждане докрай. “, заключи Ева Майдел на финала на състезанието.

“Загубилите " също са спечелили - въпреки и не отличени, те са създали първата стъпка към същинска смяна в образованието. Разработили са концепция, сложили са си цел, и основали план, с който да аплайват. Учители и възпитаници са вложили време и старания в тези планове. Защото най-ефективната смяна на просветителната ни система ще пристигна единствено от вътрешната страна - с вярната мотивация извън.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР