България е получила 54 000 маски от проблемната партида от

...
България е получила 54 000 маски от проблемната партида от
Коментари Харесай

България е получила от ЕС 54 000 проблемни китайски маски

България е получила 54 000 маски от проблематичната партида от Китай, за която алармира Европейската комисия. Маските са пристигнали у нас на 12 май и ще преминат през лабораторно проучване, което да откри действителната отбрана, която обезпечават.

Това оповестиха от Министерство на здравеопазването във връзка замразената от Европейската комисия обща поръчка за закупуване на 10 млн. маски от Китай по Инструмента за незабавна поддръжка. Брюксел спря краткотрайно осъществяването на контракта, откакто две страни - Полша и Холандия, се оплакаха от качеството на предоставените маски по първата партида от Китай. По нея бяха доставени 1,5 млн. маски по направени поръчки от 17 страни, в това число и България, като защитните средства са за сметка на европейския бюджет. 

Маските по направената от Европейска комисия обща поръчка не имат СЕ-сертификат, защото не са минали нормалната за стартиране на пазара на Европейски Съюз процедура на узаконяване през нотифициран орган, прецизират от българското здравно министерство. И допълниха, че към момента няма елементи за откритите проблеми с качеството на маските от лабораториите в Полша и Холандия. 

Към момента няма открити проблеми с качеството на непосредствено доставените маски по двустранния контракт, подписан сред България и Китай, излиза наяве още от отговорите на Министерство на здравеопазването до " Сега ". България подписа два контракта с Китай за закупуване на маски и респиратори. Първият е за 1 176 770 броя нестерилни защитни маски KN95 на стойност 1 412 124 евро и 50 респираторни апарата за 1,5 млн. евро. По втория  България чака 1 000 000 медицински маски на цена 1 670 000 евро. 

До момента в България са получени 919 000 маски по линия на първия контракт, доставката на останалите 257 770 бройки се чака, прецизираха на Министерство на здравеопазването. Според министерството маските разполагат с нужните тест отчети за качество, само че са били предоставени и образци за спомагателни проучвания на сертифицирана лаборатория за осъществяване на проби за степента на отбрана. " Към сегашния миг маските към този момент са тествани в лабораторията по вирусология на биологичния факултет на Софийския университет и проучванията удостоверяват качеството им. Независимо от това, образци от получените маски следва да бъдат изпратени и в лабораторията към Института по защита, където бяха тествани и защитните костюми, създадени в България, които по-късно бяха утвърдени като качество в Германия и в следствие получиха документи за високото си качество от европейски лаборатории, утвърдени от Европейската комисия ", прецизират от Министерство на здравеопазването. От там прибавят, че маските по този първи контракт не са предопределени за лечебните заведения, а ще се дават чиновниците на РЗИ, Министерство на вътрешните работи, МО и митниците и други институции, работещи на граничните пунктове. 

Извършването на спомагателни проби тече на фона на открити проблеми със същия производител в други страни. Разследване на " Биволъ " сподели, че у нас са доставени маски на китайската компания Ryzur, която се е показала доста зле на осъществени проби в Националната лаборатория за лични защитни технологии на Съединени американски щати. Тестовете в Съединени американски щати на същия модел маски като тези, доставени в България, са открили успеваемост на филтъра от 33,9% при декларирана 95% за този клас респиратори. По тематиката с доставките работи и Антикорупционнияшт фонд, който изиска безрезултатно копия на договорите с Китай по реда на Закона за достъп до социална информация. АКФ апелира пред Административния съд в София безмълвен отвод на Министерство на здравеопазването за даване на договорите. 

 

ПРОВЕРКИ

Европейската комисия е помолила държавите-членки, получили маски по първата партида, да дават данни за осъществените спомагателни инспекции на качеството. Ако спомагателните проби потвърдят, че в действителност има проблем с покриването на стандартите -KN95 и FFP2, правната работа на Европейска комисия ще предприеме стъпки за задействане на неустойки и възобновяване на платените суми по контракта. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР