България е отказала да участва в операция на Европол за

...
България е отказала да участва в операция на Европол за
Коментари Харесай

Евродепутат бие тревога: България e отказала да участва в разследване на Европол за парите за К-19

„ България е отказала да взе участие в интервенция на Европол за следствие на пари за Ковид “, за това заяви евродепутатът ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, като се базира на отчет на Комисията по бюджетен надзор в Екологичен потенциал, който ще бъде гласуван на следващия ден. По думите му акцията се назовава „ Сентинел “ и следи и проверява злоупотреби с фондове, предопределени за възобновяване след пандемията от Ковид-19.

Полша и Унгария също са отказали да се включат.

Новаков разяснява, че не е ясно за какво България не се е съгласила да взе участие в интервенцията по следствието на харченето на парите.

„ Операцията започва на 15 октомври 2021 година, малко след което до всички страни членки са разпратени предложения да вземат участие. Неколкократно на България е било припомняно, подканвана е да вземе присъединяване. Това по този начин и не се е случило “, изясни той

По думите му сега той се намира в неприятна обстановка и е заставен да изяснява на сътрудниците си от какво се тревожи българското държавно управление и за какво Министерство на вътрешните работи не се е съгласило да взе участие в тази интервенция и Европол.

„ За страдание това съответства и с нещо друго. Изпълнителният шеф на Агенцията за одит на средствата от Европейски Съюз беше отхвърлен, като беше изменен и устройствения устав на организацията и от мандат от пет години той ще се назначава и уволнява само от финансовия министър. Това наподобява на свръхконцентрация на власт, в случай, че тази организация е самостоятелна и не зависи от мандата на един или различен министър, а е с петгодишен мандат. Тя би трябвало да управлява държавното управление по какъв начин харчи парите от Европейския съюз “, изясни евродепутатът ГЕРБ/ЕНП.

„ Това нещо ме тревожи на фона, че към момента нито една стотинка от Плана за възобновяване, не е стигнала до българските общини. Ние – делегацията на Комисията по надзор на бюджета -имахме среща с представители на Сдружението на общините в България. Те споделиха, че не са били канени, не са взели участие в процеса по правене и утвърждение на Плана за възобновяване и нямат подготвеност да подават планове по него “, разяснява Новаков

„ Искам за следващ път да подчертая, че като човек, който взе участие в писането на разпоредбите за европейско финансиране е извънредно тежко да одобри, че моята лична страна не може да се възползва от тях, още повече, когато се основават подозрения, че нещо се прикрива поради нежеланието ни да участваме в акции на Европол, които имат за цел да запазят интереса на европейския поданик и на неговото финансиране “, акцентира още той.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР