България е на трето място в света по собствени кибератаки,

...
България е на трето място в света по собствени кибератаки,
Коментари Харесай

Трети сме в света! Къде е капанът?

България е на трето място в света по лични хакерски атаки, т.е. България се самоатакува . Това сподели пред bTV специалистът по киберсигурност Ясен Танев.

„ Може да се изненадате, само че броят на хакерските атаки от България към света е доста по-голям и това, което още ще ви изненадата, е, че ние сме на трето място в света по лични хакерски атаки - т.е. България се самооатакува “, съобщи Танев.
-->
Експертите считат, че свалянето на уеб страниците през почивните дни е по-скоро тест за това каква е реакцията на институциите у нас.

Няма данни за опити за източване на сензитивна информация след хакерската офанзива против 14 уеб страницата на български институции. Това съобщи пред bTV представителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.По думите й продължава да се работи по установяването на точната локация на причинителите на действието.

 

Според прокуратурата Магнитогорск в Русия е първото място, открито като източник на хакерската атака, като след това са локализирани и други точки.

„ Дали лицето ще бъде предадено на България, това е решение на способените органи на друга страна, имаме и опция за задочна процедура за съдене на лицето, за което сме събрали доказателства, че има съпричастие към закононарушението, посредством задочна процедура у нас “, сподели Десислава Петрова.

„ Това е DDos офанзива, която само води до отвод от услуги на уеб страниците, за избран интервал от време, само че това е мощна алена лампа, която за следващ път би трябвало да ни предизвести, че имаме съществени пропуски в киберсигурността “, съобщи Цветлин Йовчев, някогашен шеф на ДАНС.

Според Цветлин Йовчев свалянето на държавни уеб сайтове евентуално има и връзка със замесването на България в тематиката с детонацията над Керченския проток.

Според някогашния министър на защитата проф. Тодор Тагарев надали става дума за офанзива от страна на Кремъл.

„ Ние имаме доста съществени пропуски в тази област и надлежно потребност от вложения на всички институции, които се занимават с проблемите на киберсигурността, само че всичко това към този момент остава в бъдещето “, означи проф. Тодор Тагарев, някогашен министър на защитата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР