България е на едно от последните места сред страните от

...
България е на едно от последните места сред страните от
Коментари Харесай

България е на последните места сред страните от ЕС по изгаряне на отпадъци

България е на едно от последните места измежду страните от Европейски Съюз по изгарянето на боклуци за оползотворяване на силата от тях, сподели през днешния ден в границите на парламентарния надзор министърът на екологията Нено Димов. Той уточни, че едвам 3.34% от боклука се гори, до момента в който приблизително за Европейски Съюз става дума за 28.1%.

Темата стана настояща за следващ път, откакто част от мощностите на Топлофикация - Перник бяха спрени, поради открито потребление на забранен тип гориво – биомаса, в нарушаване на издаденото сложно позволение на сдружението. Впоследствие съд разпореди работата на двата генератора да бъде възобновена.

По мотив различен въпрос, Димов сподели, че страната ни изнася съвсем 10 пъти повече боклуци, в сравнение с внася - 823 781 тона, против 85 00 тона. Износът е главно на боклуци, за които в България няма мощности за преработки - пестициди, живак и така нататък

Екоминистърът посочи, че България е единствената страна в Европейски Съюз, която е въвела ограничавания за вноса на RDF боклуци, който се употребяват за горене. Те не могат да надвишават половината потенциал на мощностите, които могат да работят с тях. Целта е да се подтиква изгаряне на локален RDF.

По мотив запитване за произходът и съставът на отпадъците, съхранявани на площадка на Топлоелектрическа централа " Марица Изток " 3, Димов сподели, че става дума за 652 т. отпадък, като по документи всичко е законно. Предстои да се направи интернационална експертиза на състава, с цел да се види дали той дава отговор на оповестения. Ако има разминаване, боклукът ще се върне в Италия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР