България е на 28 позиция в Глобалния индекс за мира

...
България е на 28 позиция в Глобалния индекс за мира
Коментари Харесай

По индекс на мира сме 28-и

България е на 28 позиция в Глобалния показател за мира (GPI) – с две позиции по-надолу спрямо 2019 година, преди всичко в който – към този момент 13 години подред – е Исландия. На Балканите като най-спокойна се обрисува Словения (11), Румъния е 22-ра, следват Хърватия (26), Сърбия (51), Албания (55), Гърция (57), районен съд Македония (62), Кипър (64), Черна гора (69), Босна и Херцеговина (79), Косово (85), Турция е най „ на алено “ със своята позиция (150).

Това е 14-ото издание на Глобалния показател за мира (GPI), който класира 163 самостоятелни страни и територии съгласно равнището им на мира. Индексът е дело на Института за стопанска система и мир (IEP).

GPI обгръща 99,7 на 100 от популацията на света, употребявайки 23 качествени и количествени индикатори от доста уважавани източници и измервайки положението на мира в три области: равнището на обществена сигурност и сигурност, степента на продължаващ вътрешен и интернационален спор и степента на милитаризация.

Исландия остава най-мирната страна в света, позиция, която заема от 2008 година Към нея в най-горната част на показателя се причисляват Нова Зеландия, Австрия, Португалия и Дания.

Очаквано на дъното се намират страните, които международните сили се пробват да „ умиротворят “ от години – Афганистан е най-неспокоен втора поредна година, следван от Сирия и Ирак, Южен Судан и Йемен.

Само два от деветте района на света станаха по-спокойни през последната година. Най-голямо усъвършенстване настъпи в Русия и Евразия, следвани от Северна Америка. Северна Америка беше единственият район, който записва усъвършенствания и в трите области, до момента в който Русия и Евразия означават усъвършенствания във връзка с настоящ спор и сигурност и сигурност, само че утежняване в региона на милитаризацията.

Спокойствието е намаляло с 2,5 % от 2008 година насам, като 81 страни от GPI регистрират утежняване, а 79 се усъвършенстват.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР