България е купила за пръв път американски втечнен природен газ

...
България е купила за пръв път американски втечнен природен газ
Коментари Харесай

Булгаргаз е купил американски втечнен газ

България е купила за пръв път американски полутечен природен газ в Съединени американски щати в размер на 140 млн. куб. метра, откакто " Булгаргаз " е подписал договорка за доставка през второто и през третото тримесечие, заяви предходната седмица енергийният министър Теменужка Петкова. Синьото гориво е закупено от записаната в Холандия компания " Колмар ", като през второто тримесечие ще бъдат доставени 90 млн. куб. метра полутечен газ, а през третото тримесечие - 50 млн. куб. метра.

Тези количества ще влязат в страната ни през актуализирания терминал за полутечен природен газ край гръцкия град Ревитуса и след това през газопреносната система на нашата страна. Корабът, пренасящ полутечен природен газ от Съединени американски щати, е дошъл предходната седмица на гръцкия терминал за полутечен природен газ край град Ревитуса. Според Теменужка Петкова това била още една стъпка към либерализиране на газовия пазар и явен знак за диверсификация.

Първата доставка в България на газ от Съединени американски щати е от американския производител Cheniere, а втората - от американското отделение на British Petroleum, уточни Петкова. " Тази доставка на процедура е на цени, конкурентни, по-ниски от актуалните доставни цени. Доставчикът " Колмар " подава публично писмо до Министерството на енергетиката и до " Булгартрансгаз " с ясно заявление за присъединяване в пазара на природен газ на България, като предлага да бъде разисквана опцията да бъдат извършени договаряния и да бъде подписан контракт за доставка на полутечен природен газ, който ще бъде в количества, почти към 500 милиона кубични метра газ за 5 година, сподели Петкова.

Количествата ще бъдат търгувани на бъдещата газова борса, изясни изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов. Целта била борсата да стартира да действа от 1 октомври. Цената ще бъде тази, която пазарът покаже, че е подготвен да понесе, разяснява Малинов.

Част от закупените количества американски полутечен природен газ ще бъдат нагнетени в газохранилището в Чирен. Те ще са на по-ниски цени от постановените от регулатора. Това щяло разреши от юли " Булгаргаз " да изиска, въпреки и алегорично, поевтиняване на цената на синьото гориво с 0,22%.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР