България е изправена пред предсрочни парламентарни избори и нов четвърти

...
България е изправена пред предсрочни парламентарни избори и нов четвърти
Коментари Харесай

Първо в Lupa.bg: Радев готов с кабинет, слага жена за премиер

България е изправена пред предварителни парламентарни избори и нов четвърти по ред длъжностен кабинет на президента Румен Радев след рухването на държавното управление на Кирил Петков след днешния сполучлив избор на съмнение в Народното събрание.

" Аз съм потвърдил, че в никакъв случай не тичам от отговорност. Назначил съм три служебни кабинета и те се оправиха ", съобщи президентът Румен Радев часове преди да стане ясно, че кабинетът " Петков " пада.

Все отново президентът посочи, че в околните дни и седмици има да се вземат решение доста значими провокации от компетенцията на настоящето държавно управление и на настоящия парламент и те не могат да избягат от тях. Изборите са крайният, рисковият вид, разяснява Румен Радев.

Източници на Lupa.bg настояват, че този път президентът считал да изненада партиите като предложи жена за длъжностен министър председател, а точно правния си консултант - уважавания правист и конституционалист проф. Емилия Друмева. Ако това се случи тя ще бъде вторият министър председател жена на България след Ренета Инджова, която също беше длъжностен министър-председател, назначена от президента Желю Желев.

Засега единственият и главен проблем е, че самата проф. Друмева не желаела да се забърква в мръсна политическа игра и изтъквала като мотив, че е на 75 години и ще й е мъчно да има силата на младите, нужна в тази комплицирана политическа обстановка.



Проф. Емилия Друмева е харесана от президента за длъжностен министър председател поради безспорния си престиж

Проф. Емилия Друмева е секретар по правни въпроси на президента още от първия му мандат, лекар е по конституционно право, прочут академични учител, близо 15 години е шеф на Дирекция „ Правна и законодателна активност “ в Народното събрание с интензивно присъединяване и принос в построяването на актуалния български парламентаризъм. Работила е с няколко следващи Народното събрание и държавни управления. Девет години проф. Друмева е и арбитър в Конституционния съд, определена от квотата на Народното събрание. Тя е брачна половинка на дългогодишния шеф на НДК Христо Друмев.



Главният секретар на президента - Димитър Стоянов (отдясно на Радев) е най-верният му човек на " Дондуков " 2

Името на основния секретар на президента - Димитър Стоянов е най-обсъждано обществено за вероятен длъжностен министър председател.

Той е боен от кариерата, приключил е Висшето военновъздушно учебно заведение – Долна Митрополия. През 2001 година приключва и Военната академия „ Г. С. Раковски”. Възпитаник е и на Военновъздушния лицей „ Максуел” в Съединени американски щати. Димитър Стоянов стартира военната си кариера като механик в унищожителен авиационен полк в Узунджово. Работи дружно с Румен Радев във Военновъздушните сили. Стоянов е прочут и като Митко Есемеса и се замеси в няколко политически абсурда и е допустимо президентът да заобикаля неговото назначение за длъжностен министър председател.

Секретарят на Радев по обществените въпроси и опазването на здравето Гълъб Донев също е оглеждан от президента за длъжностен министър председател. Дълги години той е бил шеф на дирекция в Министерството на труда и обществената политика, изпълнителен шеф на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “, а през 2009 година става зам.-председател на Държавна организация „ Държавен запас и военновременни запаси”.

Бил е и заместник-министър на общественото министерсво, работил е и в защитата.

Заема поста длъжностен министър на труда и обществената политика в служебното държавно управление на Република България, назначено от президента Румен Радев. От май до декември 2021 година Гълъб Донев е заместител министър-председател по икономическите и обществените политики и длъжностен министър на труда и обществената политика в двете служебни държавни управления, назначени от президента Румен Радев.

Както е известно след сполучливия избор на съмнение към съдружното държавно управление на Кирил Петков, съгласно Конституцията още веднъж ще се завърти така наречен парламентарна рулетка. При нея получилата най-вече гласове на последните избори политическа мощ - " Продължаваме промяната " ще има опция да сформира ново болшинство и ново държавно управление.

Ако не съумеят хората на Петков, президентът връчва изследователски мандат на втората партия - в тази ситуация ГЕРБ, а в случай че и те се провалят или върнат мандата, Румен Радев ще избере да връчи директория с управнически мандат на трета групировка, този път по негов избор. Това може да е Българска социалистическа партия, Демократична България, Има Такъв Народ, Движение за права и свободи или " Възраждане ".

Ако всички опити за сформиране на ново постоянно държавно управление в границите на настоящия парламент не съумеят, президентът разпуска 47-ото Народно заседание, назначава служебно държавно управление и дефинира дата за предварителни парламентарни избори.

Откакто е президент от януари 2017 година, Румен Радев към този момент три пъти назначава служебно държавно управление. За пръв път това стана пет дни, откакто встъпи в първия си президентски мандат. Тогавашният министър председател Бойко Борисов подаде оставка през ноември 2016 година - часове след загубата на ГЕРБ на президентските избори. Служебен министър председател обаче бе назначен не от Росен Плевнелиев, а от Румен Радев и това бе някогашният парламентарен началник проф. Огнян Герджиков.



На изборите през май 2017 година ГЕРБ още веднъж се върна на власт и Бойко Борисов сформира третия си кабинет, който просъществува до май 2021 година След това България влезе в серпантина на политическа неустойчивост и на непрекъснати парламентарни избори, заради неспособност да бъде формирано постоянно държавно управление.

Това отвори пътя на президента Румен Радев през предходната година два пъти да назначава служебно държавно управление. И два пъти той дефинира за министър председател ген. Стефан Янев, който пък бе вицепремиер и министър на защитата в служебното държавно управление на Огнян Герджиков, също избор на президента.

Стефан Янев остана боен министър и в постоянното държавно управление на Кирил Петков, излъчено от четворна коалиция на 13 декември 2021 година и което в този момент съществено се разклати. Заради разлики с премиера Янев подаде оставка като министър, само че влезе в спор и с президента. Екс министърът образува нова политическа партия „ Български напредък " и при започване на май бе определен за неин водач.

Сега следва да забележим дали новата тройна коалиция на малцинството ще съумее да се задържи на власт и да си обезпечи неколцина депутати, които да гласоподават " за " ново нейно държавно управление. Ако това не се случи отиваме на нови парламентарни избори - четвъртите в границите на година и половина.

Тогава на ход е президентът Румен Радев с четвърто служебно държавно управление и със длъжностен министър председател, назначен персонално от него. И по този начин ще усъвършенства личния си връх в назначението на служебни държавни управления. Никой различен държавен глава преди него у нас не е определял толкоз доста кабинети.

ТЕМА преди 24 минути 598 преди 1 час 2517 преди 1 час 737

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР