България е готова да започне конкретни преговори с Газпром през

...
България е готова да започне конкретни преговори с Газпром през
Коментари Харесай

Енергийният министър каза дали ще преговаряме с Газпром

България е подготвена да стартира съответни договаряния с " Газпром " през идната седмица, откакто стане ясно с какви количества синьо гориво разполага до края на годината. Това сподели служебният енергиен министър Росен Христов, който посети през днешния ден " Мини Марица-изток ". По думите на Христов, министерството търси вид да одобри контрактуваните от предходното държавно управление седем танкера с полутечен газ, само че към момента не знае от кое място да прекара горивото от тях. Обмисля се и въвеждането на отплата на високата цена на газа за бизнеса и бита.

Министерството на енергетиката е поискало пролонгация от американската компания снабдител на полутечен газ, с цел да може да откри терминал за разтоварването на контрактуваните седем танкера от държавното управление на Кирил Петков.

" Ние работим по догадка, че отговорът ще е негативен, т.е. работим по сюжет на най-лошия вид. " Шиниър " са гъвкава и кооперативна компания, т.е. те вършат всичко допустимо, нещата да се случат същото вършим и ние, въпросът е към този момент на механически благоприятни условия ", сподели министърът.

Крайният период в който би трябвало да дадем отговор на офертата за танкерите е 19 август, в случай че не получим пролонгация. Министърът увери, че България е подготвена да работи и при сходна обстановка. В сряда чака и обстоен план от строителя на газовата връзка с Гърция.

" За мен това не е приключен план, това което споделят те, си гледат от строителна позиция, главните неща били приключени, най-вероятно е по този начин, само че нас ни интересува това нещо да действа по всички стандарти ", сподели той.

Министърът разгласи, че диалози с " Газпром " може да стартират през идната седмица, в случай че не можем да осигурим цялостни количества гориво от други източници до края на годината.

" Не желая да влизам в договаряния, с който и да е било, без да знам тъкмо какво желая, би трябвало ли ми нещо или не ми би трябвало. Тоест идната седмица?

- Най-рано идната седмица ще бъдат водени диалози, в случай че е належащо. В момента изчакваме да забележим какво ще се случи с другите варианти, да създадем разбор на нужните количества газ, които са нужни на промишлеността, също и ценови разбор при какви равнища на цената промишлеността може да действа. На нас ни би трябвало газ, който хората могат да си разрешат да купят и да работят ".

Заради високата цена на природният газ, най-вероятно ще бъде въведена помощ за бизнеса и бита. Това разгласи в " Денят стартира " ръководителят на съвета на шефовете на " Булгаргаз ".

" Дотировката и по този начин наречените обезщетения е един механизъм, който е на дневен ред, той беше прибавен за битовите консуматори предходната зима, прекомерно евентуално е тази зима да бъде продължен за битовите и да бъде прибавен за стопанските консуматори ", сподели Иван Топчийски.

Топчийски увери също по този начин, че с отпуснатия заем от 800 млн. лв. от страната, сдружението ще може да се разплаща с доставчиците си най-малко до края на годината.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР