България е една наистина уникална страна, богата на природни и

...
България е една наистина уникална страна, богата на природни и
Коментари Харесай

Дворецът в Балчик – тихото гнездо на една кралица

България е една в действителност неповторима страна, богата на естествени и културни забележителности. Във всяко нейно кътче има по някое местенце, което си заслужава да бъде посетено, което носи българския дух, споделя забавна история, легенди и митове и от време на време крие забавни мистериозни секрети.

По черноморското крайбрежие има не по-малко красиви места от вътрешността на страната ни. Едно такова, в действителност неповторимо, впечатляващо и спиращо дъха място е дворецът в Балчик и прилежащата му ботаническа градина. Те се намират в самия град Балчик и с изключение на, че са постоянно посещавани от български и задгранични туристи, те са и част от 100-те национални туристически обекта на България.

История

По време на Междусъюзническата война, нашата северна съседка Румъния нарушава съглашението и взема решение да нападне България в тил. С това свое военно деяние те завладяват земите към сегашен Добрич и Балчик, а точно и мястото, на което ще възникне красивият замък, който съществува с помощта на румънската кралица Мария Единбургска, която доста харесва тези земи поради удобния им климат и излаза на Черно море.

Коя е Мария?

Мария Александрина Виктория е най-голямата щерка на херцога на Единбург и на съветската княгиня Мария Александровна. Родена е през 1875 година в Англия, тя е внучка на английската кралица Виктория и съветският император Алесандър II, прочут измежду българите като Цар Освободител. На нежната възраст от 18 години тя бива омъжена за румънския престолонаследник Фердинанд Виктор де Хохенцолерн и по този начин става румънска кралица през 1914 година

Животът в румънския двор обаче по никакъв начин не се харесва на нежната душа на Мария и за това тя търси безшумно и насаме място, на което да построи своя приказна резиденция. Това място се оказва красивият и изящен залив на Балчик, по това време част от територията на Румъния. И по този начин, с помощта на желанието за уединение на една румънска кралица се появява красивият и неповторим във всяко отношение Дворец в Балчик. Кралица Мария назовава това свое леговище „ безшумно гнездо “.

Лятната резиденция е по план на двама архитекти от Италия – Америго и Аугустино .

Строителството му се прави за към 10 години в интервала от 1924 г до 1934 година

След гибелта на кралицата, през 1938 година нейното „ безшумно гнездо “ се поддържа от румънската администрация до паметната дата 7.09.1940 година Тогава се подписва Крайовската конвенция, която задължава Румъния да върне на България точно Балчик, земите към него, както и цяла Южна Добруджа. И по този начин през 1948 година, най-сетне обектът е преотстъпен за стопанисване на България.

През 1955 година част от парка е превърната от учен Йорданов в научна ботаническа градина, която се стопанисва от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

През годините дворецът е обект на доста укрепителни процеси и няколко реставрации и в наши дни е един от най-посещаваните туристически обекти на територията на нашата страна.

Архитектура

В архитектурно отношение няма спор, че това е един същински шедьовър. Толкова е впечатляващ, че даже съумява да притегля доста задгранични туристи. Дворецът разполага с 46 здания и 170 архитектурни и исторически детайли. В него се намират и красивите и добре известни със своите кристални чисти води „ Бял бунар “ и „ Чатал чешма “. В двореца е построен и хубав параклис, „ Божествената градина “, градина „ Английски двор “, „ Градината с кръстовидното водно огледало “, „ Висящите тераси “, „ Мостът на въздишките “ и доста други забавни места, които си заслужава да видите, до момента в който сте на посещаване в Двореца и красивите му градини.

В двореца и градините се преплитат разнообразни религии, тъй като се счита, че това е място, на което царува мир, обич и естетика. На територията на двореца има, както минаре, по този начин и християнски параклис и учудващо те си съжителстват в една чудесна симбиоза и до наши дни.

Дворецът се трансформира в оживялата фантазия на румънската кралица Мария, неин личен модел на визията ѝ за света към нея.

За аранжировката на самите градини се грижи швейцарецът Жул Жани, който е е работил при последния съветски император Николай II.

Ботаническта градина

Ботаническата градина към двореца в Балчик също е място, което си заслужава да видите даже повече от един път. Тя е основана през 1955 година като звено към Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Градината има повърхност от повече от 190 декара и има статут на предпазена територия. Тук може да се насладите на хиляди типове цветя, кактуси, дървета, шубраци и други цветни растителни „ бижута “. Един доста любопитен факт е, че на територията на Ботаническата градина се намира втората по величина сбирка от кактуси в Европа, след тази в Монако.

В ботаническата градина има още голям брой цветни килими от цветя, естествени водоеми и други места, на които може да се любувате и да си извършите в действителност неповторими фотоси за спомен.

Дворецът и градината несъмнено имат място измежду паметниците на културата у нас. В красивите и цветни градини се вършат и сватби, които наподобяват на същински приказки измежду тази цветна приказност от разнообразни аромати, а гледката към морето придава една спомагателна доза романтика.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР