България е единствената държава в ЕС, която планира да намали

...
България е единствената държава в ЕС, която планира да намали
Коментари Харесай

България единствена в ЕС планира да намали дела на зелената си енергия, сочи доклад

България е единствената страна в Европейски Съюз, която възнамерява да понижи каузи на възобновимите енергийни източници в производството на електричество до 2030 година, залага на нарастване на използването на биомаса от горите с 44% без да е направила екооценка, и има намерение да продължи да гори въглища още 60 година Това разяснява основният специалист по " Климат и енергетика " във WWF България Георги Стефанов в резюме на данните от оповестен нощес отчет, поръчан от Европейската климатична фондация. Документът прави оценка на Интегрираните национални проекти " Енергетика и Климат " за 2030 година на всичките 28 страни членки.

Нито една страна от Европейския съюз не е подготвена да сведе до нула своите въглеродни излъчвания до 2050 година, сочи отчетът. Най-добре се показва Испания, която е подготвена да ги свие с 52%, следвана от Франция, Гърция и Швеция, със надлежно 47%, 44% и 43% планиран триумф. На противоположния полюс е Словения с едвам 3%. Оценката на българския проект е за понижение от 15% при приблизително за Европейски Съюз 29%.

Природозащитната организация WWF се притеснява, че българският проект не преглежда увеличеното прилагане на биомаса от горите като евентуален риск за природата. Освен това в него е залегнала подвеждащата, съгласно природозащитниците, аргументация, че предпазените територии пречат за развиването на ВЕИ.

Националните проекти не са дефинитивни, а срокът, в който би трябвало да бъдат съгласувани климатичните и енергийните им цели е краят на 2019 година

Българският план за интегриран проект в региона на енергетиката и климата можете да намерите тук. Цялата позиция на WWF за неналичието на екологична оценка на проекта, е налична тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР