България да се превърне в най-притегателното място за инвестиции в

...
България да се превърне в най-притегателното място за инвестиции в
Коментари Харесай

Пет причини защо през 2024 г. България ще бъде първа по ръст на инвестициите в ЕС

България да се трансформира в най-притегателното място за вложения в Европейски Съюз – това предугаждане е залегнало в есенната прогноза на Европейската комисия, оповестена по-рано този месец, съобщи Българска телеграфна агенция.

Очакванията на Европейска комисия са, че през 2024 година общият размер на вложенията у нас – обществени, частни и задгранични, ще нарасне до 7 на 100 от планувания БВП (БВП), откакто през 2023 година ще се повиши с 5,5 на 100. Така страната ни ще прекъсне серията от две поредни години (2021 година и 2022 г.), за които се чака намаление на размера на капиталовложенията в стопанската система със надлежно 8,3 и 8 на 100 от Брутният вътрешен продукт.

С планувания 7-процентов растеж на вложенията през 2024 година България би застанала преди всичко в целия Европейски съюз, изпреварвайки Румъния, където се планува индикаторът да доближи 5,9 на 100, и Полша с растежа й от 4,3 на 100 от прогнозния Брутният вътрешен продукт.

Ако прогнозите се изпълнят, притокът на капитали към стопанската система ни ще бъде три пъти над упованията на Европейска комисия за растежа на вложенията както в еврозоната, по този начин и в целия Европейски Съюз (2,3 на 100 плануван растеж и за двете зони).

Кои пет фактора ще изведат България отпред?

Според упованията на Брюксел главната причина за напредък на вложенията у нас ще бъдат постъпващите средства от европейските стратегии, както и по Националния проект за възобновяване и резистентност.

Наред с това, икономическият консултант в Българската стопанска камара гл. ас. доктор Щерьо Ножаров обрисува още най-малко четири фактора, които могат да допринесат за позитивното развиване на вложенията през идващите две години.

" На първо място, през 2024 година се чака България да стане член на еврозоната. Ако съпоставим това очакване с 2007 година, когато България се причисли към Европейски Съюз, то това събитие оказа мощно позитивно влияние върху вложенията в оня интервал ", съобщи за Българска телеграфна агенция икономистът, който е и учител и теоретичен секретар на катедра " Икономикс " в Университета за национално и международно стопанство.

След това, по думите му, се подрежда

" бета-конвергенцията или, казано разбираемо – догонването "

" Освен България, Румъния също има много високо равнище на вложения през 2024 година След България, Румъния е на второ място. Хърватска, Латвия и така нататък нови членки също са над междинното за Европейски Съюз равнище. Обратното, Швеция и други от най-развитите страни са под или на междинното равнище. България и Румъния са двете страни в Европейски Съюз, които потеглят от най-ниска изходна база, и процесите на конвергенция мултиплицират вложенията ", добавя икономическият консултант в БСК, която сега е ротационен ръководител на работодателските организации в България.

" На трето място,

етапа на бизнес цикъла на българската стопанска система евентуално ще е в напредък през 2024 година,

което ще подтиква вложенията ", уточни още Ножаров.

На четвърто място, по думите му, осъзнаваме, че " стопанска система, която разчита Брутният вътрешен продукт да пораства на база ползване, остава постоянно бедна, тъй като парите, които се раздават за нарастване на заплати и пенсии, не отиват единствено за ползване на български артикули. С тях се подтиква и Брутният вътрешен продукт на доста други развити страни, като се купуват техни артикули ". Според специалиста подобен (потребителски) модел употребяват главно разрастващите се страни.

Обратното - пари, вложени в българската стопанска система и предприятия, подтикват българския стопански напредък. Те вършат стопанската система експортно насочена, какъвто модел употребяват Съединени американски щати, Япония, Германия и така нататък Този модел би следвало да докара и до увеличение на обществените вложения (бюджетни финансови разходи), сподели още Ножаров.

Той разяснява и в кои браншове на стопанската система се чака растеж на вложенията през идващите две години, както и в кои се чака да има спад.

Според него позитивната наклонност ще засегне превоза, енергетиката, промишлеността, строителството и осведомителните и информационни технологии (дигитализация).

Спад се чака да има в производствата, които са изключени от зеления преход и не могат да се трансформират дейно да вземем за пример рандеман на високо въглеродоинтензивни и високоемисионни (сяра и др.) въглища.

Факторите, които ще способстват за растежа съгласно Ножаров, ще бъдат процесите на цифрова и енергийна промяна, зеленият преход и декарбонизацията, политическата непоклатимост, стабилността на данъчната система, предвидимостта на политиката по приходите.

Къде се крият рисковете?

Икономическият консултант към БСК счита, че увеличението на вложенията може да се забави от политическа неустойчивост, остарялата идея за бюджетен развой (която пренебрегва програмното бюджетиране), популизмът, който е ориентиран към нарастване на обществени заплати без промени и това лишава средства от обществените финансови разноски, и поради други фактори на неустановеност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР