България да достави въглища на Сърбия, а сръбската страна да

...
България да достави въглища на Сърбия, а сръбската страна да
Коментари Харесай

Споразумение - България дава на Сърбия въглища, а тя драгажна техника


България да достави въглища на Сърбия, а сръбската страна да ни даде драгажна техника за р. Дунав, се договориха вицепремиерът по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев и министърът на строителството, превоза и инфраструктурата на Сърбия Томислав Момирович, които през днешния ден разговаряха в София. Това беше посочено на брифинг след срещата.

Сред разискваните тематики са били общите планове за транспортна съгласуваност, както и обстановката в енергетиката и гарантиране на енергийните запаси предвид на идния зимен сезон, сподели министър Христо Алексиев. Той добави, че двете страни са се договорили да работят дружно, тъй като в случай че в България сега има рецесия най-вече с газа, в Сърбия рецесията е с ел.енергия и страната се нуждае от задоволително количества въглища, с цел да може нейните централи да произведат и обезпечат нужната електрическа сила. 

Двамата министри са разискали опцията за обезпечаване на задоволително количества доставки на въглища от България към Сърбия и тяхната транспортна осигуреност, която ще става с железопътен превоз и по р.  Дунав, сподели Христо Алексиев. 

Енергийната рецесия, която чука на вратата ни, е мотив да покажем нашето единение и взаимоотношение. Страните в Европа се оправят с този проблем поединично, а ние сме тук да си помогнем взаимно, сподели министър Момирович.

Сръбската страна е поела ангажимент да обезпечи нужната драгажна техника, която да подкрепи българските екипи при драгиране на р. Дунав и обезпечаване на естественото мореплаване, е различен резултат от срещата. От името на държавното управление на Сърбия предложихме техника, която още идната седмица може да пристигна и да подкрепи работите по р. Дунав, сподели министър Томислав Момирович. 

Министрите са определили предпочитани ограничения във връзка с граничните преходи – железопътен  и авто. Ще бъде основана обща работна група, която да работи по въпроса, тъй като престоят, както на жп превоза, по този начин и на автомобилния е прекомерно огромен, което поражда доста високи разноски за превоз, които не може да си позволим в тази тежка рецесия и инфлация, уточни Христо Алексиев.

Договорено е взаимно създаване на интермодален терминал от железопътен на авто превоз и назад в региона на Димитровград, сподели още министър Алексиев. Двете страни започваме да работим по построяването на оборудването, което в допълнение ще разтовари автомобилния трафик, добави той.

Ние сме се посветили на подобряването на жп превоза и започваме скоро по жп линията от Ниш до Димитровград, сподели министър Момирович и добави, че са сложили и въпроса за жп връзка сред двете столици София и Белград.

Министър Момирович благодари на българското държавно управление, институциите и всички жители за помощта за спасяването на децата от авариралия сръбски рейс на автомагистрала " Тракия ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР