България би могла да заимства от Италия добри практики за

...
България би могла да заимства от Италия добри практики за
Коментари Харесай

Румен Радев и Серджо Матарела обсъдиха двустранното икономическо и инвестиционно сътрудничество

България би могла да заимства от Италия положителни практики за възобновяване на туризма от рецесията, уточни Румен Радев

С президента Серджо Матарела обсъдихме по какъв начин България и Италия да продължат съдействието си в сферите на стопанската система, вложенията и комерсиалния продан, макар известния спад предходната година. Важно е по какъв начин в изискванията на пандемия ще работим дружно. Това съобщи пред публицисти президентът Румен Радев след среща с италианския си сътрудник Серджо Матарела, която се състоя в президентския замък „ Куиринале " в Рим. Разговорът се организира в границите на тридневно посещаване във Ватикана и Италианската република.

С Италия ни свързват повече от 140 години дипломатически връзки, съобщи българският държавен глава. Той посочи значимостта на Италианската република като сътрудник на България в границите на Европейски Съюз и НАТО и добави, че страната е трета по търговски продан и четвърта като вложения у нас. „ През 2018-2019 година ние постигнахме съвсем 5 милиарда евро стокообмен. Надявам се още веднъж в идващите години да стигнем тези равнища ", съобщи Румен Радев. Той уточни, че Италия съставлява забавен модел за България за възобновяване на туризма, тъй като и за двете страни този бранш образува доста основна част от брутния вътрешен артикул. В отговор на въпрос за зелените документи за пътешестване, които се разискват в Европейска комисия, президентът уточни, че е значимо да се реши какви ще бъдат точните процедури по тяхното използване.

По време на срещата сред двамата президенти е разисквана и тематиката за Плана за възобновяване и резистентност. В момента в Италия се прави обзор на Плана, с цел да подхожда със стратегическите цели и цели на страната и да проработи най-ефективно. „ В това отношение можем да черпим опит, тъй като и ние сме в подобен развой ", съобщи Румен Радев.



Двамата президенти са разискали и тематиката за опазването на външните граници на Европейски Съюз. „ Предизвикателствата не са отминали нито за Италия, нито за Малта, Гърция, Испания ", съобщи Радев. Той още веднъж акцентира нуждата Европейски Съюз да изготви действен проект, който да се задейства при спешни обстановки. „ Да не забравяме, че това, което се случи предходната година с Гърция, по поречието на р. Марица, на доста по-голям фронт може да се случи и у нас ", съобщи президентът.

На срещата обясних доста ясно българската позиция за Западните Балкани и това, че ще имаме прогрес по въпросите за разширението, когато и самите страни показват ясно, изрично, необратимо воля за прогрес, съобщи Румен Радев в отговор на въпрос. Той уточни, че президентът Матарела е напълно взаимен с нашата позиция. „ Всички желаеме да забележим допустимо най-бързо тези страни по техния европейски път. Но има ясни критерии за участие - Копенхагенските критерии. Всяка страна би трябвало да покаже, че ги извършва стабилно и необратимо. Всички правят оценка това, което в последно време прави България - активизиране на разговора, разнообразни начинания ", съобщи Румен Радев.

Българският държавен глава добави, че служебното държавно управление работи с държавното управление на Република Северна Македония в разнообразни сфери за задълбочаване на съдействието сред двете страни. Румен Радев даде за образец проектите на София да подари ваксини против COVID-19 на Скопие, както и концепцията за образуване на държавно подкрепени стратегии за учебен продан на младежи сред двете страни, посредством който да се предизвиква и туризмът. „ Ако ние успеем да реализираме това, то ще бъде най-важната крачка за превъзмогване на десетилетната агитация, клевети и опълчване на хората от нашите две страни. Ако ние съберем нашите младежи дружно, сигурен съм, че това ще обезврежда всякаква агитация ", безапелационен беше Румен Радев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР