Нападенията, при които германски политици са получили физически наранявания, са

...
Нападенията, при които германски политици са получили физически наранявания, са
Коментари Харесай

Насилието срещу политици в Германия ескалира, връща спомена за най-мрачната история на страната

Нападенията, при които немски политици са получили физически пострадвания, са се нараснали внезапно от началото на годината. До началото на май в Германия са регистрирани 22 офанзиви над политици, спрямо общо 27 за цялата 2023 година, заяви Федералната престъпна работа в Берлин. Ръстът на офанзивите е двоен спрямо 2019 година , демонстрират държавни данни, представени от Ройтерс.

Актовете на принуждение зачестиха още повече при започване на месеца. На 2 май заместник-кметът на Есен Ролф Флис ( " Зелените " ) беше ударен във врата и челото от трима незнайни нападатели, до момента в който излизаше от среща с членове на партията. На идващия ден Матиас Еке, член на левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) и евродепутат, беше опериран в болница, откакто беше атакуван и получи пострадвания по лицето, до момента в който окачваше предизборни плакати за европейските избори. Четиримата хипотетични нападатели, на възраст сред 17 и 18 години, са свързани с неонацистки придвижвания, напомня " Монд ".

На 7 май министърът на стопанската система на провинция Берлин Франциска Гифай (ГСДП), която е и някогашен кмет на столицата, беше ударена по главата, до момента в който беше на посещаване в библиотека, от 74-годишен мъж, който има полицейско досие.

В същия ден двама районни депутати от крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " , Мигел Клаус и Ханс-Юрген Госнер, бяха леко ранени от петима младежи пред Народното събрание на провинция Баден-Вюртемберг в Щутгарт.

Неотдавнашните набези против политици " припомнят за най-мрачната глава в немската история " , сподели Хендрик Вюст, консервативният министър председател на провинция Северен Рейн-Вестфалия, в изявление за немската социална телевизия, представено от " Политико ".

Напрежението постоянно се е покачвало преди избори. Но в този момент наподобява нещо се е трансформирало, разясниха партийни деятели и анализатори пред Ройтерс.

Нападенията, при които немски политици са получили физически пострадвания, са се нараснали внезапно. Двайсет и две набези над политици са регистрирани от началото на годината, спрямо 27 за цялата 2023 година, заяви Федералната престъпна работа в Берлин. Ръстът на офанзивите е двоен спрямо 2019 година, демонстрират държавни данни.

Според специалистите атмосферата загрубява поради всеобщата замяна на реплики в обществените мрежи, както и от разделянето и реториката, предизвиквани от популистката политика на някои партии.

" Наблюдаваме поляризация на страстите. Когато инакомислещите се трансформират във " врагове ", изясни пред Ройтерс Щефан Маршал, политолог от Дюселдорфския университет.

Според множеството политици враждебният климат основава опасности от отбиване на претенденти от политическите акции, което в последна сметка може да докара до деформиране на резултатите от изборите.

" Това (насилието) те кара да чувстваш, че не си мечтан тук и би трябвало да се махнеш ", сподели Михаел Мюлер, претендент на ГСДП в локалните избори в Берлин.

Наскоро той също пострада от принуждение. Нападатели подпалиха къщата му, откакто Мюлер провежда митинг против екстремизма през февруари. " Да се откажа (от политиката) към този момент е вид, макар че преди не бих си го помислил ", сподели той.

Партията, против която са осъществени най-вече набези, е " Зелените ", по-малкия сътрудник в обединението на канцлера Олаф Шолц. Нейните членове са съобщили за 1219 случая през предходната година, което е седем пъти повече спрямо 2019 година, отбелязва Ройтерс.

Политици от " Зелените " обявиха, че доста от обидите, отправени към тях, все по-често имат нацистки нюанс.

Според " Политико " доста политици упрекват крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (АЗГ) и окуражаваната от нея последна десница, за това, че " развращават политическия дискурс в Германия с все по-подстрекателска изразителност ".

" Думите се трансформират в каузи ", сподели пред изданието Катарина Барли, водещият претендент на ГСДП за европейските избори.

Някои от политиците показаха, че към този момент заобикалят да оповестяват авансово събитията от акциите си и са спрели да брандират колите си, с цел да се предпазят от набези.

" Това не е добре, тъй като членовете на нашата партия се усещат несигурни, в случай че им кажем, че в този момент се нуждаем от полицейска отбрана, с цел да вършим политически манифестации ", изясни депутатът от " Зелените " Михаел Блос.

Политиците на АЗГ обаче също стават жертви на политическо принуждение в Германия. През 2023 година са регистрирани 86 офанзиви против представители на партията, отбелязва " Политико ". Според предварителните данни нападенията против политици на крайнодясната партия нормално са осъществени от хора с лява идеология.

Това удостовери и съпредседателката на АЗГ Алис Вайдел, която разяснява пред " Юронюз ", че опитите да се употребява нападението против Еке за политически цели са " подли и безотговорни " и че политици и членове на АЗГ също постоянно са обект на набези.

След серията набези министърката на вътрешните работи Нанси Фезер заяви, че желае да усили наказванията за набези против политици и деятели и да обезпечи повече полицейска отбрана за участниците в акциите, съобщи Ройтерс.

" Преживяваме ескалация на антидемократично принуждение ", сподели тя.

Политоложката Урсула Мюнх, шеф на Академията за политическо обучение в Бавария, от своя страна се занимава с въпроса по кое време обособени случаи на принуждение се трансформират в наклонност и по кое време другите актове на принуждение стават мощна офанзива против цялата политическа система. Тя счита, че политиците, които задават неправилен звук, също са виновни за това развиване, написа " Шпигел ".

Мюнх даде образец с баварския министър на стопанската система Хуберт Айвангер, който предходната година в Ердинг край Мюнхен произнесе гневна тирада против берлинската политика. Тя споделя, че това е бил апел към хората да не се оставят по течението, а да се борят против политическата система.

Десните екстремисти биха могли да видят някои от дейностите си легитимирани от сходни изявления, за които се допуска, че са обхванати от правото на опозиция в немския главен закон, който би трябвало да пази страната от враговете на конституцията , изяснява политоложката.

" Коварното и неуместното е, когато с този член от Основния закон се злоупотребява, с цел да се нападат политици, които не са по усета на даден човек ", сподели Мюнх.

За финален път Германия претърпя шока от политическо ликвидиране преди пет години . На 2 юни 2019 година сутринта страната се разсъни с шока от новината, че Валтер Любке, общински консултант от Хесен и член на десноцентристката партия Християндемократически съюз, е открит мъртъв на терасата си, убит в главата. Две седмици по-късно е задържан неонацист, напомня " Монд ".

" Отговорът (на политическото насилие), който всеки един от нас може да даде, е напълно елементарен: Гласуване! на 9 юни ", сподели канцлерът Олаф Шолц във видеопослание, публикувано след последните произшествия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР