Българите вече могат да плащат сметки и да пазаруват в

...
Българите вече могат да плащат сметки и да пазаруват в
Коментари Харесай

Шоу. Вместо с карта, пазаруваш с пръст

Българите към този момент могат да заплащат сметки и да пазарят в магазина с отпечатък от пръста си. Отпечатъкът е съхранен в микрочип, който се поставя в телефона. Това обявиха пред „ Телеграф “ от Българска народна банка.

„ Използваните способи за отдалечена идентификация до неотдавна включваха единствено композиция от потребителско име и ключова дума и въвеждане на еднократен код, получен посредством есемес или генериран от софтуерен или хардуерен тоукън устройство. С отпечатъка обаче към този момент няма да е по този начин. Той се съхранява в микрочип в мобилния телефон “, обявиха от Българска народна банка.

Съвременните мобилни телефони са снабдени със датчици за сканиране на пръстови отпечатъци или лицево различаване, които разрешават на клиентите да се разпознават елементарно и несъмнено пред своя снабдител на платежни услуги, когато желаят да създадат заплащане - както в интернет, по този начин и във физически магазин.

Ако си сменим телефона, при инсталиране на приложението се изисква спомагателна верификация. Тя може да включва въвеждане на потребителско име и ключова дума за електронното банкиране, както и специфичен еднократен код, който се получава от доставчика на платежни услуги в офис или отдалечено посредством есемес известие.

Използването на електронно и мобилно банкиране дава доста улеснения на клиентите, само че крие и съответните опасности.

Препоръчваме на хората да демонстрират нерешителност към всяко електронно писмо, което се твърди, че изхожда от техния снабдител на платежни услуги, и да съпоставят деликатно данните за имейл адреса на изпращача.

Ако получат известие за блокирана сметка, да не вкарват своите ключова дума и еднократни кодове, получени посредством есемес, в съдържащите се в писмото линкове, а навреме да се свържат с центъра за обслужване на клиенти или да отидат неотложно във физически офис на банката, обясниха от Българска народна банка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР