Българите в чужбина решават изборите, хората искат кабинет10 изненади на

...
Българите в чужбина решават изборите, хората искат кабинет10 изненади на
Коментари Харесай

10 изненади на вота

Българите в чужбина вземат решение изборите, хората желаят кабинет
10 изненади на изборите донесе вятърът на смяната. Неочаквано ниска интензивност, два фотофиниша и решаваща роля на българите в чужбина белязаха гласуването на 11 юли. 6 партии влизат в 46-ото Народно събрание като същинската война с гласове е за първото и за третото място.

Слави Трифонов обърна политическия мач в България и партията му " ИТН " към този момент е първа политическа мощ.През целия ден прогнозните резултати на социолозите от България даваха % - два преднина на ГЕРБ.В 19 ч. обаче истината излезе нескрито. Има Такъв Народ бе единствено на половин % разлика от ГЕРБ. 22.1% от гласовете са за хората на Борисов, 21.5% - за " ИТН ", оповестиха " Галъп " и " Алфа рисърч ". Резултатът бе в границите на статистическата неточност и бе ясно, че с резултатите от вота на българите зад граница партията на Слави печели първата мощ.Това стана ясно в 21,30 ч., когато при 70% от обработените резултати " ИТН " получи 24 на 100 от гласовете, против 23% за ГЕРБ. При това без вота от чужбина. Когато той пристигна, резултатите, уповавам се, ще бъдат още по-категорични, разяснява зам.-председателят на " ИТН " Тошко Йорданов.

Въпреки мощния старт на деня и прогнозите, че без значение от жегата, интензивността ще е по-висока от тази на 4 април, в секциите към 19 ч. влязоха едвам 2,2 милиона българи. До 14 ч. интензивността бе с към 5 на 100 по-висока от тази преди 3 месеца, само че жаркия следобяд промени нещата. Според едни от анализаторите причина хората да не отидат до машините е отмалялост от гласуването. Според други - това е резултатът от пресичането на купения и корпоративния избор. Столипиново означи безспорен връх по негласуване. Там в секциите влязоха едвам 14 на 100 от гласоподавателите.

Плажовете в България, изключително по Южното Черноморие, се оказаха претъпкани, а секциите - празни. Причината бе навъзможността на хората да гласоподават. Временните секции по този начин и не станаха факт. За да дадат гласа си, летовниците трябваше да се връщат до градовете си. Според изборните правила, с цел да гласоподават на морето, те трябваше две седмици преди този момент са имат регистрация по сегашен адрес. Така само хората с парцел по морето имаха опция да си създадат регистрация. Летовниците в хотелите - не.В същото време в Гърция гласуването ставаше единствено против персонална карта и елементарна декларация. Така в южната ни съседка се извиха опашки, изключително в северната й част. Курортното градче Никити се оказа първенец по гласоподаване. Опашките не стопираха от сутринта. Към 16 ч. даже бяха изпратени в допълнение още 300 бюлетини.

Противно на упованията интензивността в Турция се оказа по-ниска от тази на 4 април. Независимо от по-големия брой секции, в тях влязоха по-малко хора. Една от аргументите за това бяха коронавирус рестриктивните мерки.

Лютата борба сред Българска социалистическа партия и Демократична България е една от огромните изненади на вота. Третото място на социалистите към 19 ч. бе на кантар, откакто първите планирани резултати дадоха тъждество от 14,1% сред Българска социалистическа партия и Демократична България. Вотът на българите в чужбина ще реши и тази борба, оповестиха социолозите и подсетиха, че хората на Христо Иванов и Атанас Атанасов бяха измежду спечелилите при българите зад граница на 4 април. В 21,30 ч. резултатите бяха малко по-ясни 13,3 на 100 за Българска социалистическа партия, 12,7 за Демократична България.

За разлика от българите, които избраха море и гъби пред гласуването, сънародниците ни зад граница демонстрираха още веднъж по-голяма интензивност. Улеснение за тях бе и големият брой секции, разкрити зад граница. Това и обезпечените машини отстраниха опашките от пролетното гласоподаване. Очакванията на социолозите са българите в чужбина да решат крайния резултат.

Въпреки прогнозите, че надали не " Изправи се! Мутри вън! " ще остане отвън Народното събрание, тъй като се е родила от страстите на митингите преди година, обединението на Мая Манолова и Отровното трио се утвърди като парламентарна коалиция. Тя даже усъвършенства резултата си, получавайки малко над 5 на 100 от гласовете. Това демонстрира, че политиката й за проверка на предното ръководство и отстояване ползите на жителите е вярна и получава утвърждението на хората.

Тройната коалиция сред Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ и ВОЛЯ не оказа помощ на трите партии и те още веднъж останаха под чертата, както стана на 4 април. Кампанията орел, рак и щука, която обединението направи, също оказа своето влияние - хората по този начин и не повярваха в патриотичното обединяване.

Революция на 11 юли не се случи. Но нарасналите резултати и на " ИТН ", и на Демократична България, и на " Изправи се! Мутри вън! " ясно демонстрираха, че хората желаят смяна на модела " Борисов ".В същото време българите потвърдиха поддръжката за партийния избор, който дадоха на 4 април - над 90 % от гласоподавателите на всяка партия, която влиза в Народното събрание дадоха още веднъж същия избор, както преди 3 месеца. Прави усещане, че максимален % - 9, се е препълнен от " Изправи се! Мутри вън! " към " ИТН ". В същото време ГЕРБ е партията, при която 93% от симпатизантите са запазили поддръжката си към нея. Според социолозите повода за това е страхът от разкритията, направени от служебното държавно управление.

Хората желаят кабинет. Това е главният извод, който направиха всички анализатори за резултатите от вота на 11 юли. Независимо, че има повишение на процентите при някои от партиите като брой гласоподаватели най-вероятно ще има общ отлив поради ниската изборна интензивност. Резултатите демонстрират, че нищо значително не се е случило във вота спрямо април, съобщи Андрей Райчев. Това значи, че партиите този път би трябвало да намерят общ език и да сформират държавно управление. Защото при трети избори тази година обстановката ще бъде радикално друга. Още повече, че трите партии, условно наречени на митинга, този път усъвършенстваха доста резултата си. Ако преди три месеца те имаха 95 места, в този момент те сигурно ще са най-малко с 10-15повече. Това умерено може да сътвори държавно управление на малцинството, което да получи парламентарна поддръжка от някои от така наречен систематични партии.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР