Българите сякаш вече приемат по-спокойно опасността от коронавируса, показва проучване

...
Българите сякаш вече приемат по-спокойно опасността от коронавируса, показва проучване
Коментари Харесай

Галъп: Българите приемат по-спокойно опасността от зараза с COVID-19

Българите като че ли към този момент одобряват по-спокойно заплахата от ковид , демонстрира изследване на Галъп, направено с персонални изявленията сред 2 и 10 юли измежду 806 души.

Според социолозите това е белег на опита на обществото да живее паралелно с вируса и да разчита на персоналната отговорност, което ще проличи в резултатите.

През юли 35% избират опцията " коронавирусът е голяма опасност ", само че 46% са по-близо до мнението " Коронавирусът е като грипа и не е толкоз рисков ". Останалите се двоумят.
 Снимка 489377
Източник:

Сега хората като че ли са привикнали със опасността. Изследването ясно обрисува разликите сред поколенията - измежду най-възрастните закономерно надвива по-голям почит пред вируса , до момента в който при по-младите по-чувствително публикувано е спокойното становище.

Повечето хора не престават да възприемат формалната теза за ковид. Това проличава и от измервателите на доверие - 47% утвърждават доктор Венцислав Мутафчийски, а 28% - доктор Атанас Мангъров . Като че ли поддръжката за Мангъров е локализирана основно при представители на опозиционни партии като Българска социалистическа партия и Слави Трифонов .

49% от запитаните поддържат работата на националния щаб против ковид, а 34% не утвърждават активността му, само че тази поддръжка наподобява по-скоро протоколна. Явно е, че българите към този момент в огромна степен разчитат на личната си отговорност.

Социолозите са попитали за някои (само)ограничения поради вируса. Сънародниците ни най-вече лимитират визити на молове и заведения за хранене. Най-малък дял от интервюираните са склонни да понижат времето с другари.
 Снимка 489379
Източник:

Ограничението на търговски обекти и заведения за хранене се дължи и на виталния стандарт, признават изследовантелите. Любопитното е, че работата от къщи събира осезаема поддръжка - 47% не биха имали нищо срещу постоянно да работят от къщи, а 32% намират причини срещу.

Не се открива изявена поддръжка за отдалеченото образование. Тук обществото реагира по-скоро внимателно и 46% се афишират " срещу ", а 28% са " за ". Има и цели 26%, които не могат да преценяват .

Различните генерации одобряват по друг метод нововъведенията. А и може би значително родители не биха желали децата да остават у дома.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР