Българите пътуваха из страната, но и в чужбина, през великденските

...
Българите пътуваха из страната, но и в чужбина, през великденските
Коментари Харесай

Колко пари оставиха българите у нас и в чужбина по празниците

Българите пътуваха из страната, само че и в чужбина, през великденските празници. В същото време чужденци избраха да посрещнат християнския празник у нас.

Предварителните данни на Института за оценки и разбори в туризма демонстрират, че България е била най-предпочитана дестинация за румънците и гърците. У нас са пристигнали и доста туристи от Сърбия, Турция, Англия, както и Северна Македония. Общо 70 000 чужденци са почивали по родните курорти през празничните дни.
-->
Най-предпочитаните дестинации у нас са ски курортите Банско и Пампорово, „ Св. св. Константин и Елена “ на северното ни Черноморие, следвани от СПА столицата Велинград, както и от Боровец.

Данните демонстрират още, че повече българи са чествали отвън страната, в сравнение с чужденци са влезнали у нас. Зад граница са пътували общо 75 000 българи. Най-много от сънародниците ни са отишли в Гърция и Турция. За Великден някои са предпочели Сърбия, Румъния и Германия. Имало е много пътувания и до Италия.

Ако би трябвало да се заключи - общо за празниците Институтът за оценки и разбори в туризма регистрира 325 000 пътувания на българи. Мнозинството от тях са у нас - 260 000, а 75 000 са отишли зад граница.

„ Когато Великден съответствува с майските празници, тогава пътуванията доближават половин милион. Когато е отвън майските празници, както е в този момент, пътуванията за Великден не реализират тези параметри. Следващата година Великден още веднъж ще е през май и се чакат доста повече пътувания “, изясни пред бТВ проф. Румен Драганов от Института за разбори и оценки в туризма.

Той означи също по този начин, че към 100 млн. лева е оборотът в туризма по Великден. Средно по 380 лева се харчат дневно от един човек в България и по 425 лева – в чужбина.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР